Så tyk er isen hos dig (måske)

Frosten har haft godt fat i landet i februar og starten af marts. Det betyder, at isen vokser på søerne, men er det nok til at tilfredsstille skøjteglade danskere? Ja, formentlig, men kun meget lokalt, siger klimatolog.

Frostgrader er lig med is på de danske søer, og frostgrader har det mest af landet haft i særligt den seneste uge.

Men før du må betræde isen iført sko eller skøjter, skal den erklæres 'sikker' af din kommune. Du må altså kun gå ud på en sø, hvor et skilt markerer, at isen er sikker.

"For mange er det som at vente på juleaften, bare uden at vide hvor længe der er til. Det er slemt!", siger klimatolog Mikael Scharling.

For i det mindste at give os lidt at planlægge efter, har Mikael Scharling derfor beregnet, hvor tyk isen ca. er rundt om i landet. Hans dom er i al fald lokalt opmuntrende.

De heldigste er godt på vej

"Der er enkelte områder, som har nået lige op over de 13 centimeter i teoretisk istykkelse, der normalt får kommunerne til at sætte færdsel-på-isen-tilladt-skiltene op", siger han.
"Isen har vokset sig tykkest i nord og lidt væk fra kysterne på Sjælland og i Jylland. Om en sø er åben, er dog suverænt noget, den enkelte kommuner afgør".

I sin udregning har Mikael Scharling benyttet en svensk tommelfingerregel, der siger, at isen vokser 0,1 millimeter pr. grad pr. time. Han forklarer, at reglen udspringer fra studier af store og dybe søer og derfor kun giver os et fingerpeg om forholdene i Danmarks typisk mindre vandmasser.

"Den aktuelle istykkelse kan variere meget. På små, lavvandede søer kan den være noget højere, end beregningen angiver, fordi vandmassen afkøles hurtigere og dermed hurtigere danner is. På større søer, dybere søer og særligt på søer med gennemstrømning kan det forholde sig modsat, så istykkelsen visse steder er lavere, end beregningen angiver", siger klimatologen.

Han påpeger, at der her først i marts dukker endnu en modificerende faktor op, nemlig Solen.

"Solen er nu så højt på himlen midt på dagen, at dens stråler trænger ned i isen og varmer vandet op. Det kan sænke tilvæksten og endda mindske istykkelsen på en skyfri dag, selv når der er frostgrader i luften".

Mikael Scharling understreger, at hans beregning kun fortæller os ca; 'hvor langt der er til juleaften' rundt om i landet - og at du lige meget hvad aldrig må gå ud på en sø, der ikke er åbnet af myndighederne.

Har kan du læse mere om de faktorer, der styrer istykkelsen.

Af Niels Hansen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 28. februar 2018, opdateret 5. marts med nyt kort

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle