Johanne løb stærkt

Blæsevejret Johanne – et mindre lavtryk med indslag af storm, løb i nat op langs den jyske vestkyst og giver her til morgen kraftige vinde op mod storm i middelvind og orkan i vindstødene enkelte steder.

Det hele startede i går aftes med et kraftigt regn-og tordenvejr, som trak ind over landet fra sydvest.

Mens tordenbygerne bevægede sig hastigt videre mod nord og mod øst, tog vinden til gengæld til og kulminerer her til morgen og formiddag med kraftige vinde og vindstød af stormstyrke mange steder ved vestvendte kyster i Jylland og øhavet syd for Fyn. Enkelte steder er det endda blevet til storm i middelvind og vindstød nær eller på orkanstyrke.

Kysterne tog fra, men Johanne ramte også inde i landet

De kystnære områder har generelt stået for skud, og særligt har den jyske vestkyst fået kraftig vind fra den tidlige morgen. Som det ses på grafikken nedenfor har middelvinden mange steder, tæt på kysterne, været over 15 m/s og nogle steder endda over 20 m/s altså en hård eller stormende kuling.

Johanne har dog også kigget forbi området omkring Limfjorden, hvor den højeste middelvind på 26,4 m/s blev registreret. Vindstødene nåede lige op over orkan med 34,4 m/s i Limfjorden. Et sted, hvor det også er gået særligt hårdt for sig er ude ved Thyborøn. Her er der også registreret storm i middelvind. Det blev til 24,9 m/s kl. 8. Kortet nedenunder viser, at store dele af landet har haft kraftige vindstød. Mange steder er der målt over 20 m/s. 

Kortet viser de højeste 10 min. vinde fra midnat og frem til kl 10.00.

Kortet viser højeste vindstød fra midnat og frem til kl. 10.00

Johanne er en hurtigløber

Udmeldingen i går lød på et varsel for storm og vindstød af orkanstyrke langs den jyske vestkyst. Dette varsel blev dog i nat nedgraderet en smule, da nyeste prognoser ikke tydede på helt så meget vind.

Prognosen for Johanne var usikker – lavtrykket var lille og udviklede sig hurtigt, og det ser ud til at lavtrykket ”har brugt sin energi på at bevæge sig” i stedet for uddybe sig.

På trods af at to stationer registrerede middelvinde over 24,5 m/s ender Johanne kun som en stor klasse 1 på DMI’s stormliste, altså ikke en decideret storm, men et kraftigt blæsevejr. Se DMI's stormliste, som er en opgørelse over storme og blæsevejr i Danmark siden 1891. Der har i alt været 9 kraftige blæsevejr siden 1891.  

Fortsat blæsende i Nordjylland, men vinden aftager gradvist

Her til formiddag er det særligt den nordvestlige del af Jylland, som kan opleve de kraftigste vinde og risikoen for storm og vindstød af orkanstyrke er heller ikke helt forbi.

Lavtrykket er dog på vej mod nord, og slipper langsomt sit tag og derfor bliver det generelt temmelig blæsende – kraftigst i Nordjylland og ud mod Jammerbugten og Skagerrak. For at se den seneste vejrudsigt gå til landsudsigten.

Af Herdis Damberg

© DMI den 10. august 2018. 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle