Hvornår og hvordan får vi 10, 15, 20 og 25 grader?

Kraftig vind fra havet giver 10 grader tidligt på året. Foto Iwona Anne Muszynska.

Det er solen der gør en forskel, når temperaturen stiger fra 10°C først på året, til vi når en sommerdag med 25°C.  

Den 15. februar nåede vi for første gang 10°C i Danmark i år. Æren tilfaldt Bornholm og vejrstationen på Hammer Odde. Men 10°C kan vi få i alle årets måneder, så den fortæller ikke nødvendigvis nogen om, hvorvidt foråret eller sommeren er på vej.

10°C i årets første måneder handler om, at få vinden fra den rigtige retning. I januar og februar er det typisk en kraftig sydvesten vind, som sender den milde og fugtige atlanterhavsluft ind over landet. Havtemperaturen i store dele af Nordsøen er omkring 10°C, mens den nær Danmark er noget koldere. Solen spiller typisk ingen rolle for temperaturen.

Gennemsnitlig oplever vi 10°C første gang midt i februar, men alene i de seneste fem år har datoen varieret helt fra den 2. januar i 2012 og 2015 til den 5. marts i 2013.

Et nærmere kig på 2. januar i 2012 og 2015 viser, hvad der skal til.  Begge dage var det en kraftig vind fra vest og sydvest, som sendte lun luft ind over Danmark i forbindelse med en varmfront. Solen var gemt bag et tykt skydække begge dage.  Når vinden bevæger sig hen over Nordsøen, bliver det varmet op. Da den samtidig var kraftig, nåede den ikke at bliver afkølet af det koldere vand nær Danmark.

I år var dog noget anderledes, da det var solen, der udførte det sidste arbejde. Den 15. februar nåede Hammer Odde de 10°C, Rønne og Nexø havde lige under 8°C. Mens luften bevægende sig hen over Bornholm, gav solen det sidst nøk, så temperaturen sneg sig lige over 10°C. Derefter drejende vinden til sydøst. Det fik temperaturen til at falde over 5 grader på en time. For alle tre steder gælder det at max. temperaturen blev nået mens vinden kom fra landsiden.

Sol skal der til

Den første dag med 15°C, et sted i Danmark, kommer typisk i slutningen af marts. Gennemsnittet for de senere år er 24. marts. 3 gange har vi dog oplevet det allerede i februar, med 2012 som seneste tilfælde.

At komme fra 10°C til 15°C kræver mere end havluft. De optimale betingelser opnås i en lun sydvesten vind.  Selvom solen endnu ikke står højt på himlen, så kan den på denne tid af året godt varme lidt op. Havtemperaturen er stadigvæk omkring de 10°C i Nordsøen, og derfor er typisk i de østlige dele af Jylland og Sjælland der bliver varmest. I modsætning til havoverfladen, bliver luften gradvis varmere, mens den bevæger sig hen over en jordoverflade. Det skyldes at havvand er god til at fordele varmen over et stort område. Det gør en jordoverflade ikke.

Vind fra sydvesten sender en mild luftstrøm op over landet, og når temperaturen i 1-2 km højde over jordoverfladen er 7 til 10°C, kan vi komme op over 15°C. Som meteorolog kigger vi meget på temperaturen i denne højde, da den kan give et fingerpeg, om hvor varmt det kan blive nede hos os ved overfladen. Om sommeren kan solen varme dette lag op med 15-20 grader.

Solhøjde hjælper til

Første gang med 20°C optræder gennemsnitlig allerede den 14. april, blot 3 uger efter vi når 15°C.

Det er i virkeligheden ikke så underligt, da solen nu er kommet højere på himlen, og dermed varmer mere. Fra marts til april vinder vi 2½ time i dagslængden og solen står 8 grader højere på himlen ved middagstid. Desto højere solen står på himlen, jo mere kan den varme. Temperaturen i 1-2 km’s højde behøver derfor heller ikke, at være meget højere end den, der skal til at nå 15°C. Havtemperaturen er kun steget lidt, men komme sjældent over 15°C. Vinden skal dog fortsat komme fra syd og sydvest, da det er her den varme luft befinder sig.

De 20°C opnås som regel på to måder enten i de østlige landsdele med solens hjælp, eller i Sønderjylland hvor en sydlig vind sender varmen op fra Tyskland.

Solen gør al arbejdet

Før vi når 25°C og dermed den første meteorologiske sommerdag, skal vi helt omkring 20 maj. Det allertidligste, vi har haft 25°C, er 17. april. Det skete i 1964.

Solen kommer for alvor i spil. I slutningen af maj er dagen tiltaget med 9-10 timer, og solhøjden er steget yderligere med 11 grader til ca. 55 grader, så nu varmer solen for alvor. Det er ikke længere helt så afgørende, hvor vinden kommer fra. Vi kan nå de 25°C med vind fra hvilken som helst retning. Dog er det sjældent med en nordvesten vind, da den har sin oprindelse fra den kolde del af Nordatlanten. Hvis man ønsker en meget varm sommer, skal man håbe på at der kommer en sydøsten vind ind over landet. Den varme og tørre kontinental luft giver de højeste temperaturer. Den danske temperaturrekord på 36,4°C fra august 1975, er sat med vind fra denne retning.

Du kan læse mere om solhøjde og betydning af vindretningen i vejrkorset Værd at Vide til højre.

Af meteorolog Klaus Larsen, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 16. marts 201

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram