Vilde vinde bragede igennem Grønland

Den tidligere tropiske orkan Nicole sørgede for at sætte hele to grønlandske vindfænomener i sving i dagene omkring den 19.-20. oktober: Den kolde faldvind Piteraq og den såkaldte ’stuvningsvind’ Neqajaq. 

Syd for Tasiilaq, der er den største by i Østgrønland, sendte Piteraq’en kolde faldvinde fra Indlandsisen ned gennem de store nordvestvendte fjorde. Et godt eksempel herpå er øen Ikermit, der ligger ca. 160 km sydvest for Tasiilaq.

Fra onsdag morgen og frem til torsdag blæste det i perioder kraftigt fra nordvest på øen Ikermit. Seneste melding torsdag formiddag den 20. oktober lød på middelvind af storm på ca. 26 m/s og vindstød af orkanstyrke på ca. 33 m/s (der blæser orkan, når vinden overskrider 32,6 m/s). Samtidig med den kraftige blæst faldt temperaturen fra 4°C til minus 5°C på kort tid - et typisk kendetegn for Piteraq-vinden. Den røde graf viser middelvind og den blå vindstød i m/s. Grafik John Cappelen.

På øen Kulusuk ca. 20 km øst for Tasiilaq, var det derimod Neqajaq’en, der huserede. 

Når vinden slår ind på kysten nordøst for Kulusuk, er det som at ramme en mur. Vinden kan ikke blæse igennem muren, men begynder at accelerere sydover mod Kulusuk, hvor det ender i kraftig blæst fra nordøst. 

Målestation på øen Kulusuk ca. 20 km øst for Tasiilaq, hvor der torsdag formiddag den 20. oktober godt nok ikke blev målt middelvind op i nærheden af det, der blev målt ved Ikermit. Til gængæld forekom der kraftigere vindstød onsdag formiddag den 19. oktober, hvor der en kort overgang blev målt vindstød op omkring 35 m/s. Den røde graf viser middelvind og den blå vindstød i m/s. Grafik John Cappelen.

Tidligere på måneden hærgede Nicole på Bermuda som en kategori 3-orkan. Senere nåede den til Sydøstgrønland, hvor den skabte røre på ny - nu med hjælp fra de to grønlandske vinde.

Du kan læse mere fra links under ’Værd at Vide’ øverst til højre.

Af meteorolog Lars Henriksen

Redaktion Marianne Brandt, kommunikation@dmi.dk

© DMI, 20. oktober 2016

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle