Tropisk storm sparker efteråret i gang

September måneds flotte vejr får kamp til stregen, når en tropisk atlanterhavsstorm sætter gang i mere typisk efterårsvejr i Danmark. Det sker fra midten af denne uge.

Det er den tropiske storm Karl, der lige nu ligger i Atlanterhavet, der sætter gang i efterårsvejret. Det sker, når den i løbet af ugen bevæger sig op på vores breddegrader og for alvor sætter skub i atmosfæren.

Ikke alene har Karl regn og rusk med sig – stormen sætter også gang i dannelsen af nye og kraftig lavtryk over Atlanterhavet, der ventes at bevæge sig ind over Skandinavien.

Globalt kort med vindstyrker

Den tropiske storm Karl (markeret med rød pil) bevæger sig nordpå mod vores breddegrader fra lørdag den 24. september til den 1. oktober. Karl sætter gang i dannelsen af nye lavtryk. Her markeret med blå pil. Grafik Lars Henriksen.

Her i Danmark kommer dette til at betyde regn, blæst og faldende temperaturer. Efteråret skydes derfor for alvor i gang.

Rusker op i prognoserne

Når storme som Karl bevæger sig op på vores breddegrader, kan de ruske godt op i prognoserne og skabe forvirring, så det bliver vanskeligt for meteorologerne at forudse vejret på længere sigt. Det er derfor stadig usikkert, hvor meget regn og blæst, der kommer ind over landet.

Én ting er dog sikkert: Typisk efterårsvejr med langt mere blæsende og køligere vejr rammer Danmark. På nuværende tidspunkt er der dog ikke noget, der tyder på, at efterårets første rigtige storm er på vej.

Læs mere om tropiske storme fra linket under 'Værd at Vide' øverst til højre.

Af meteorolog Lars Henriksen
23. september 2016, opdateret mandag den 26

Kort med storm ud for USA

Sådan ser Karl ud fredag den 23. september klokken 12.45 lokal tid. Foto NOAA. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle