September slår de 3 sommermåneder

Vi går en varm og solrig uge i møde, men allerede nu har september været mere sommerlig end de traditionelle sommermåneder.

Ifølge de traditionelle årstider, så sluttede sommeren den 31. august. Det har septembervejret bare ikke opdaget.

Efterårets første måned har nemlig hidtil været både varmere og tørrere, og Solen har skinnet en større del af dagen end i juni, juli og august. Det viser tal, som klimatolog Mikael Scharling mandag har trukket ud af DMI's store database over det danske vejr.

"På alle tre vejrparametre slår 1. til 11. september sommermånederne", siger han og uddyber:
"Lige nu har september en gennemsnitstemperatur på 16,8°C. Her er juli næstvarmest med 16,4°C. Vi har fået 1,7 mm nedbør pr. døgn i september. Her er august næstbedst med 1,9 mm. Og så er der soltimerne. Hvis vi tager hensyn til dagens længde og ser på, hvor meget af tiden vi har solskin, mens Solen er på himlen, så fører september igen med 49% af tiden foran juni på andenpladsen med 45%".

Sommermånederne vs. september

  Juni Juli August September (1.-11.)
Gennemsnitstemperatur 16,0°C 16,4°C 16,1°C 16,8°C
Nedbør pr. døgn 2,6 mm 2,7 mm 1,9 mm 1,7 mm
Solprocent ((soltimer/mulige soltimer)*100) 45% 33% 42% 49%

 

Rekordvarm

Mikael Scharling noterer sig, at temperaturen for september hidtil på 16,8°C faktisk varmere end de 16,2°C, der er rekorden for måneden sat i 1999 og tangeret i 2006.

"September er startet rekordvarm, men det holder næppe. Vi vil se gennemsnitstemperaturen stige yderligere en smule på grund af de kommende dages meget fine og varme vejr, men fra weekenden går det ifølge prognoserne stejlt nedad med temperaturen. September 2016 som helhed ender sikkert som en måned, der ser rigtig fin ud i de klimatologiske opgørelser, men der er ikke umiddelbart rekorder i vente", slutter klimatologen.

12. september 2016

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle