Varmepumpe blæser sommerdag til Danmark fra syd

En enlig svale bringer lørdag bud om fra kontinentet om, at sommeren er på vej.

Selv de kuldskære skal nu rode efter shorts og sandaler i bunden af klædeskabet. Lørdag; måske allerede fredag, når vi over 25°C for første gang i år.

Onsdag havde enkelte prognoser endda noget over de 25°C lørdag, hvis alt klappede perfekt. Nu ser det imidlertid ud til, at lørdagsvejret vil det lidt anderledes.

Timing var afgørende

Det hele handler om timingen af den vejrsituation, som pumper varmen op til os fra kontinentet.

Pumpeeffekten er stærkest på forsiden af en koldfront, som nærmer sig fra vest. Hvis fronten ville være så venlig at vente med at ankomme til den jyske vestkyst til sidst på eftermiddagen, så ville strømningen fra syd bringe varm luft op til os fra kontinentet midt på dagen, som lokal solopvarmning kunne give et ekstra skud varme.

Desværre får fronten mere og mere fart på i vejrmodellerne, og nu ser det ud til, at den ankommer tidligere end i det optimale scenarie. Sagt med andre ord: Det er allerede blevet over skyet, når Solen skulle til at gøre arbejdet med sommerdag færdig over middag lørdag.

Landskab

Så flot kan junivejret være. Foto fra 2013, Mads Dreier. Klik for stor version.

Termometeret stiger dog stadig pænt op i sommerfeltet, og de 25°C er fortsat sandsynlige i den østlige del af landet, som fronten først når midt på eftermiddagen. Også Bornholm spås gode chancer - her kommer fronten først ret sent. Til gengæld er temperaturen på klippeøen udfordret af det kolde havvand, som køler den varme luft fra kontinentet mærkbart ned, inden den går i land.

3. juni 2015, justeret 4. juni, hvor meget over 25°C så usandsynligt ud.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram