Varmen rækker ud efter Danmark, får den fat?

Danmark befinder sig som så ofte før tæt på både kulden og varmen. I det meste af maj har kølig luft haft overtaget, men nu presser varmen på fra både øst, syd og vest. Kan kulden stå imod? Vejrmodellerne kæmper for at finde svaret.

Vejrudsigten er aldrig 100% sikker, men lige nu er den mere usikker, end den plejer. Det viser sig blandt andet ved, at de enkelte kørsler af vejrmodellen kommer frem til meget forskellige resultater.

Nedenfor til venstre ser vi på, hvordan to prognoser udvikler sig fra at være meget enige om de første par dage til at være ret uenige om de sidste dage i prognoseperioden.

Nedenfor til højre zoomer vi ind og ser på, HVOR forskelligt vejr, de to prognoser har for lørdag den 6. juni.

Kulde fra Grønland kolliderer med varme fra Atlanterhavet

Herunder ser du, hvordan den kold luft (blå og grøn) hele tiden bevæger sig fra områderne omkring Grønland mod øst og sydøst i retning af Nordvesteuropa.

Samtidig bevæger varm luft (gul og rød) sig over Atlanterhavet mod Syd- og Vesteuropa, hvorfra den bevæger sig videre mod nord og øst og prøver at fortrænge den kolde luft.

Typisk bliver den varme luft skubbet øst om Danmark, men der kommer enkelte varme pust, som især den østlige del af landet får glæde af.

Kampen mellem de kolde og varme luftmasser udløser også nedbør, og her vil Danmark ligge i skudlinjen flere af dagene.

Vejranimation

Animation af kampen mellem kulde og varme fra prognose kørt den 27. maj.

Vejranimation

Animation af kampen mellem kulde og varme fra prognose kørt den 28. maj.

Eksempel: Meget forskellige prognoser for næste lørdag

Ser vi på prognosen beregnet torsdag den 28. maj, er billedet nogenlunde det samme, men der er også flere forskelle.

Mest markant er slutningen af næste uge, hvor det er Grundlovsdag om fredagen, Her er vejret natten til lørdag den 6. juni meget forskelligt på de to prognosekørsler.

På prognosen kørt den 27. maj ligger der et kraftigt lavtryk over Oslofjorden og det vil give Danmark at blive køligt og meget blæsende fra vest og nordvest med byger.

På prognosen fra den 28. maj ligger der et højtryk over Sydskandinavien og denne vejrudvikling vil give os svag vind med tørt og varmt vejr.

Prognose

Prognosen for lørdag den 6. juni kørt den 27. maj. Kølig luft fra nordvest blæser ind over Danmark.

Prognose

Prognosen for lørdag den 6. juni kørt den 28. maj. Varm luft fra sydøst strømmer ind over Danmark.

Som en trøst til de sommerglade kan vi fortælle, at varmen med stor sikkerhed får overtaget og vil dominere i uge 24 og muligvis også 25.

28. maj 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram