Tropisk Cyklon Lam går i land i Australien

Det nordlige Australien oplever her i højsommeren adskillige tropiske uvejr, og lige for tiden er det et fælt lavtryk med det ellers så uskyldige navn Lam, der skaber problemer.

Lavtrykket vil torsdag aften (dansk tid) gå i land i Northern Territory, lidt øst for Darwin, som en kategori 2-orkan med vindhastigheder, der kortvarigt overstiger 155 kilometer i timen.

Lam gjorde først opmærksom på sig selv tirsdag, da den dannedes i Gulf of Carpentaria, syd for Guinea. Herfra tog den turen stik vest som tropisk storm. I dag, onsdag, er cyklonen intensiveret til en kategori 1-orkan og taget en mere sydvestlig retning. Den forventes at tiltage yderligere i styrke i Arafurahavet på vej mod kysten, når den rammer det nordlige Australiens kyst. Efter landgang svækkes Lam hurtigt.

Tropical Cyclone Warning Centre Darwin har udsendt flere typer advarsler om det farlige vejr. Lufthavnen Grove Airport lige øst for stedet, hvor Lam går i land, er allerede lukket ned.

Advarslerne fra Darwin lyder blandt andet på kraftige ødelæggende vinde med vindstød på op til 190 kilometer i timen. Kystområderne bliver ramt af kraftige stormfloder og ødelæggende bølger, hedder det i varslerne fra det australske meteorologiske bureau. Der er således udsendt varsler til indbyggerne på småøerne langs kysten, der opfordrer dem til at gå til offentlige beskyttelsesrum.

Tropisk Cyklon Lam

Lams færden over det nordlige australien. Grafik fra tropicalstormrisk.com.

Cyklonen Lam

Cyklonen Lam på vej ind i Arafurahavet tidligt onsdag. Satellitfoto fra Joint Typhon Warning Center.

Vindhastighed tabel

Tabellen viser sammenhængen mellem kategorien for en tropisk cyklon og vindhastigheden i forskellige enheder.

18. februar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram