Tidlige Ana signalerer længere hurricane-sæson

Perioden, hvor tropiske storme og orkaner plager Atlanterhavet, bliver længere år for år. Det illustrerer Ana, der som det første system i 2015 søndag ramte USA - tre uger før officiel sæsonstart. Årsagen er generelt varmere havvand, der igen skyldes klimaændringer.

Årets første tropiske storm-system i Atlanterhav gik søndag i land nær Myrtle Beach, South Carolina, USA.

Ana markerer starten på sæsonen for tropiske storme og orkaner i det nordvestlige Atlanterhav; de såkaldte hurricanes. Og Ana er 3 uger for tidligt på færde. Traditionelt starter sæsonen først ved indgangen til juni og løber til slutningen af november.

Varmere vand forlænger sæsonen

Ifølge klimaforsker og forskningsleder ved DMI, Jens Hesselbjerg, er Ana udtryk for en tendens. Igennem de seneste 150 er årets første tropiske storm-system nemlig opstået tidligere og tidligere i Atlanterhavet.

"Data viser os, at sæsonen reelt er blevet længere. De tidligste systemer opstår tidligere, og de seneste opstår senere. Går vi f.eks. 100 år tilbage, så opstod årets tidligste system dengang i gennemsnit godt 2 uger senere end nu, mens årets seneste system dengang var på færde godt 1½ uge tidligere end i dag", siger Jens Hesselbjerg.

Tropisk Storm Ana

Tropisk Storm Ana lige omkring landgang i staten South Carolina søndag. Foto NOAA.

Tidligste og seneste tropiske storm-system i Nordatlanten

Data for forekomsten af tidligste (nederste graf) og seneste (øverste graf) tropiske storm-system i Nordatlanten. Den røde linje er tendensen for hele perioden, den blå for perioden, hvor der er brugt fly til observationerne og den grønne for perioden, hvor der er brugt satellitter. Data og Grafik James P. Kossin, University of Wisconsin-Madison, USA. Klik for større version.

Årsagen til den længere sæson er med stor sandsynlighed et hav, der bliver stadigt varmere i takt med den globale opvarmning. Tropiske storm-systemer kræver som tommelfingerregel overfladevand på mindst 26°C, fordi det er vanddamp fra det varme havvand, som er benzinen i orkanens motor. Og jo varmere havet bliver, jo længere er den periode naturligt nok, hvor der potentielt kan opstår tropiske systemer.

Ikke flere...

Selv om sæsonen på papiret bliver længere, så betyder det dog ikke, at vi nødvendigvis får flere tropiske storme og orkaner i Atlanterhavet i fremtiden. Andre klimatiske faktorer trækker nemlig i den anden retning. Jens Hesselbjerg forklarer.

"Som små er tropiske orkaner skrøbelige og blæser populært sagt i stykker, hvis den omgivende vind påvirker bunden af orkanen nede ved havoverfladen og toppen af orkanen højt oppe i atmosfæren forskelligt. Det kan enten være, fordi vinden blæser meget stærkere i højden eller har en anden retning end længere nede. Fænomenet kaldes wind shear på engelsk, mens dansk ikke har et tilsvarende udtryk. Vi forventer, at wind shear øges i en varmere verden, og det får altså betydning for, hvor mange babyorkaner som får lov at vokse sig større".

...men stærkere - og nye steder...

Jens Hesselbjerg tilføjer, at det varmere havvand til gengæld kan få betydning for styrken af de orkaner, der får lov at vokse sig store.

"Jo varmere havvandet er, jo mere energi tilføres atmosfæren. Derfor vil global opvarmning alt andet lige føre til stærkere tropiske orkaner", siger han.

De højere havtemperaturer har også en anden 'uønsket effekt'. De tillader orkaner at opstå og overleve i havområder, hvor de ikke huserer i dag. F.eks. vil området med vand, der er varmt nok til at nære en tropisk orkan, i fremtiden strække sig længere mod nord. Det betyder, at nogle byer på den amerikanske østkyst, der ikke i dag ligger i farezonen for tropiske storme eller egentlige hurricanes, i fremtiden skal forberede sig på risikoen for en fuldtræffer.

11. maj 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram