Solen giver lys til vejrsnedkeren

Efter knap to måneder i mørke vendte Solen tilbage i Ilulissat.  Lyset bydes hjertelig velkommen - både af byens borgere, men også af meteorologerne - det gør nemlig deres arbejde lettere.

Meteorologens værktøjskasse indeholder masser af spændende dele. I Grønland er et af de vigtigste redskaber satellitterne. Billeder fra de polære satellitter er guld værd for vejrsnedkeren, når der f.eks. skal detekteres tåge eller lave skyer.

Den vigtigste kunde for DMI’s vejrtjeneste i Kangerlussuaq er Air Greenland. Tjenesten udarbejder bl.a. udsigter for alle lufthavne i Grønland. Disse udsigter er normalt ret kortrækkende i tid - typisk for dagtimerne. Men eftersom observationsmaterialet på landjorden er ret sparsomt, udgør satellitbilleder et vigtigt element.

Sparsomt vinterdagslys

Om vinteren er dagslyset sparsomt, og billeder fra de infrarøde kanaler benyttes som et vigtigt supplement. Men et godt billede taget i dagslys er nu ofte at foretrække, og det er allerede nu her i midten af januar ved at være en mulig hjælper for meteorologen.

Den sydlige del af Grønland har fået mere sol. På satellitbilledet til højre fra onsdag den 14. januar omkring middagstid lokal tid i Grønland kan man se skysystemerne og det sneklædte landskab i dagslyset over Sydgrønland.

Satellitbillede

Mere sol til det sydlige Grønland onsdag den 14. januar 2015.

Den 19. januar kan også kollegerne i Kangerlussuaq fejre, at solen kommer frem bag de sydlige fjeldtoppe. Dette gøres normalt med en tequila sunrise i cafeteriet.

Men allerede tirsdag den 13. januar festligholdte man begivenheden i Ilulissat. 

”Solen kom frem i dag efter knap to måneders mørketid. Byen samledes på en bakketop. Lyset var helt specielt, og det var kulden også - minus 23 grader og en tør, isnende vind,” fortæller Bo Normander fra Ilulissat, der har taget de flotte billeder på dagen.

15. januar 2015

Solnedgang Ilulissat

Sol over Ilulissat den 13. januar 2015. Foto Bo Normander. Klik for større version.

Sol over Ilulissat

Sol over Ilulissat den 13. januar 2015. Foto Bo Normander.