Sne og kulde invaderer Tyrkiet og Grækenland

Ekstrem kold, kontinental polarluft invaderer i disse dage Sydøsteuropa. Mellemøsten er næste stop.

Kulden fra Sibirien holdt sit indtog i Nordøsteuropa mandag den 5. januar, og tilstrømningen af kold luft fortsætter 2 til 3 dage endnu. Regionen udsættes for meget lave temperaturer, selv for årstiden, med streng frost i højereliggende terræn.

I Grækenland vil indbyggerne og eventuelle uheldige turister typisk opleve dagtemperaturer mellem 2 og 5 grader, mod normalt 10 til 15 grader på denne årstid. Ret kraftig snefald vil forekomme især omkring Ægæerhavet og i den nordlige del af Tyrkiet ud til Sortehavet.

Sibirien-ekspressen

Vejrkortet til højre illustrerer, hvordan den sibiriske kulde strømmer ned over Sydøsteuropa og Tyrkiet. De gul-orange farver er der, hvor der falder nedbør. I Ægæerhavet og Sortehavet vil det typisk være kraftige snebyger. Mange af bygerne er med torden. Over selve Tyrkiet ligger der et meget kraftigt snevejr.

Truslen fra kulden og risikoen for store mængder sne har fået den græske forsvarsminister til at beordre militæret i beredskab, så de kan sættes ind mod vintervejret. Grækenland oplever sjældent hvid nedbør i store mængder, så snerydnings-udstyr til at holde gader og veje åbne bliver hurtigt en mangelvare. Lokale medier rapporterer, at nogle ø-samfund har fået op til ½ meter sne, som det ses på tweetet højere oppe på siden.

I Tyrkiet skriver medierne om fænomenet 'Sibirienekspressen', og i den engelsksprogede, tyrkiske avis Hurriyet Daily News advarer meteorolog Mikdat Kadıoğlu om ned til minus 16 grader og risiko for snestorm i millionbyen Istanbul.

Regionen fik allerede før nytår vinterens første forsmag på kulde og sne, og nu er den altså gal igen i lande, som de fleste af os forbinder med sol og sommer.

De kommende dage drager kulden og området med kraftig nedbør yderligere mod syd, hvor det berører blandt andet Mellemøsten.

6. januar 2015.

Vejrkort

Vejrkort der viser, hvordan kulde og nedbør strømmer fra Sibirien ned over Grækenland og Tyrkiet. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram