Sne og iskolde vinde i Sydeuropa

Det sydlige Balkan, Grækenland og Tyrkiet er ramt af sne og meget lave temperaturer, og fra Sicilien til Gibraltar falder kraftig regn mange steder, samtidig med at det blæser kraftigt fra østlige retninger. Og langs den spanske solkyst er der tilmed varsel for forhøjet vandstand, da de kraftige vinde presser havvandet ind mod kysterne.

Det hele skyldes ekstrem kold luft, der blæser fra Rusland og Ukraine ned over Sortehavet og videre ned over Tyrkiet, Grækenland og ud i Middelhavet. Over de relativt varme havområder dannes talrige snebyger, som står i striber eller skygader i vindretningen ved den såkaldte Lake Effect. 

Satellitbillede Ægæerhavet

Skygaderne ses meget tydeligt i Ægæerhavet. Foto fra den europæiske Meteosat.

I det sydlige Italien advarer det italienske meteorologiske institut, Servizio Meteorologico, om kraftig nedbør og torden på det østlige og sydlige Sicilien og kraftige vinde fra nordøst på Sardinien. Her kan vindstødene nå op i stormstyrke, og der er mulighed for stormfloder langs kysten onsdag eftermiddag.

Nedbørprognose

Nedbørprognose fra det europæiske meteorologiske regnecenter, ECMWF.

Højtrykket over det centrale Europa, der er med at dirigere den kolde vind ned over Middelhavet bryder sammen over de kommende dage. Det betyder, at temperaturen i det sydlige Europa stiger, når vinden ikke længere blæser koldt ind fra øst. Dermed kan der være vejrmæssig lindring på vej.

18. februar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram