Skygget sol skygget af skyer

Oplevelsen af solformørkelsen I Danmark blev som ventet delvis spoleret af et tæt skydække, dog med undtagelsen af de sydligste dele af landet. På Færøerne var der kig til solformørkelsen ind imellem regnbygerne. Selvom solformørkelsen var svær at få øje på for mange, så andre den, og den kunne bestemt måles.

Et tæt skydække bevægede sig i løbet af formiddagen ned over Danmark fra nord og gjorde det vanskeligt eller umuligt at se fredagens solformørkelse. De sydligste dele af landet slap dog for de tætte skyer, og her oplevede mange det spetakulære syn. Flere af DMI's læsere har sendt billeder, som kan ses nedenfor.

Solindstråling under solformørkelse

Grafik Mikael Scharling.

Målestationen ved Gedser var et de steder, som tydeligt registerede solindstrålingens variation under solformørkelsen. På grafen (der viser 10-minutters værdier) ser vi, hvordan solformørkelsen påvirkede niveauet af solstråling.

  • Fra kl. 09:40 begyndte strålingsniveauet at falde i takt med, at solskiven gradvist blev dækket af månen.
  • Kl. 10:50, da formørkelsen kulminerede (83% af solskiven var dækket) faldt indstrålingen til under 100 W/m2.

Havde der ikke været solformørkelse, ville indstrålingen have ligget på ca. 500 W/m2. Efter kulminationen steg indstrålingen så gradvist igen og ved omkring 12:00 nåede indstrålingen op på et normalt niveau igen.

 Selvom strålingsniveauet under solformørkelsen blev reduceret markant - ca. 4/5-dele kl. 10:50, er det menneskelige øje er så godt til at kompensere for den reducerede stråling, at det ikke opfattes specielt markant.

Hvis du ikke fik set selve solformørkelsen, oplevede du nok, at det trods alt blev mørkere og mange har sikkert oplevet, at diverse lyssensorer aktiverede natbelysningen flere steder.  

På filmen nedenfor - optaget af Jesper Grønne - kan du se, hvordan dagslyset varierede i det midtjyske under solformørkelsen.

På Færøerne drev der en del bygeskyer ned over øerne fra nordvest, men der var heldigvis lidt opklaring ind imellem bygerne, som gjorde det muligt at se den totale solformørkelse.

Solformørkelsen blev også fanget af MSG-satellitten, der befinder i 36000 km’s højde over Ækvator og herunder kan du se et videoklip af solformørkelsen, hvor man tydeligt ser skyggens bevægelse. 

Måneskygge animation

Månens skygge trak hen over Nordatlanten, som det her ses på animationen af Meteosat-billeder. Grafik Søren Brodersen.

 20. marts 2015.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram