Sådan bliver vejret ved solformørkelsen

Der ventes ikke perfekt vejr til fredagens solformørkelse, for når Månen fredag formiddag delvist skygger for Solen, er der stor risiko for, at skyerne skygger for det hele.

Prognose

Prognose fra torsdag morgen for skydækket fredag formiddag. Det ser helt ærligt ikke særligt godt ud for Danmark. På Færøerne klarer både vejret og chancerne til gengæld lidt op. Grafik Mogens Rønnebek.

Særligt vejr i Månens skygge

En total solformørkelse giver, udover det kortvarige mørke, en lokal afkøling, som udløser et lokalt mini-højtryk [her stod 'mini-lavtryk' i den oprindelige artikel. Det var forkert] og en ændring i de lokale vindforhold, forklarer skyfysiker Kristian Pagh Nielsen fra DMI's Sektion for Modeludvikling.

"Ved den totale solformørkelse i 1999, som gik direkte hen over England, fandt forskerne Gray & Harrison et fald i vindhastigheden på 0,7 m/s, mens solformørkelsen passerede. Det beskrev de to forskere i en videnskabelig rapport i 2012," siger Kristian Pagh.

"Det er rimeligt at antage, at faldet i vindhastigheden i Danmark den 20/3, bliver betydeligt mindre, da formørkelsen kun bliver delvis. Bliver det tillige skyet, bliver effekten endnu mindre. Det bliver interessant at se, om der faktisk kommer et fald i vindhastigheden af betydning," siger han.

Han slutter af med at pointere, at vi dog kan forvente en kortvarig generel dæmpning af solindstrålingen over hele Nordvesteuropa.

Sådan foregår det

En fuld solformørkelse er en forholdsvis sjælden begivenhed, der kun finder sted, når Solen, Månen og Jorden står lige på linje, og nymånen glider ind foran solskiven. På fredag formiddag den 20. marts glider Månen mellem Solen og Jorden og kaster sin skygge ned over et område, der begynder i det nordlige Afrika, trækker over hele Europa og løber ud over Rusland som en delvis solformørkelse. Den fulde formørkelse bevæger sig i en tynd stribe over Atlanten og krydser blandt andet Færøerne og Svalbard.

I Danmark får vi en delvis solformørkelse at se, hvis vejret er med os. Den begynder, alt efter hvor man befinder sig i landet, omkring kl. 9.35, kulminerer kl. 10.48, og slipper lige omkring klokken 12.

Kig aldrig direkte på Solen

Selvom du aldrig må se direkte på Solen, er der stadig mulighed for at følge med i formørkelsen fredag - også selvom du ikke har fået de rigtige briller.

Først er det vigtigt at understrege, at du aldrig - heller ikke under en solformørkelse - må kikke direkte på Solen med det blotte øje. 

Vil du følge med uden at kigge direkte på Solen, kan du eksempelvis gøre følgende:

  • Tag et lille spejl - f.eks. et makeup-spejl - og dæk det med uigennemsigtig tape bortset fra et lille område (ca. 1 cm2) på midten. Hold spejlet således, at det laver et spejlbillede af Solen på en skygget væg for eksempel endevæggen i garagen.
  • Hvis du har en kikkert, kan du rette den mod Solen (kig aldrig igennem kikkerten) og holde et hvidt stykke papir op ca. en halv meter bag ved kikkerten, hvor der vil dannes et billede af solskiven. Et kikkertstativ vil gøre god gavn i denne forbindelse. Et stykke pap med et hul, der passer til enten den forreste eller bagerste linse på kikkerten og som kan danne en skygge omkring billedet er også en god ide.
  • Selv, hvis du ikke lige har en kikkert ved hånden kan du godt lave det sidstnævnte forsøg, idet du blot erstatter kikkerten med et stykke papir/pap, hvori du prikker et lille hul med en nål (hulkamera-princippet). Dette giver et mindre og ikke så lysstærkt billede, men det kan lade sig gøre

16. marts 2015, opdateret 19. marts med ny skyprognose

Solformørkelse grafik

En solformørkelse opstår, når Månen passerer mellem Jorden og Solen og derved helt eller delvist blokerer for Jordens udsyn til Solen. Det kan kun ske ved nymåne, hvor Solen og Månen ligger på række, set fra Jorden. Den totale solformørkelse udgør kun en meget smal stribe. Tegningen er ikke målfast.

Måneskygge animation

NASA's animation af måneskyggen, som den passerer på fredag formiddag. Bemærk, at klokkeslettet er UTC, og der skal lægges en time til for dansk tid.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram