Så gik den milde halvdel af vinteren

I dag, torsdag den 15. januar, er halvdelen af kalendervinteren passeret. Kun mellem jul og nytår har den hidtil budt på traditionelt vintervejr.

Ifølge både kalenderen og den almindelige opfattelse begynder vinteren den 1. december og slutter igen ved udgangen af februar. Dermed kan vi med god ret opgøre årstidens første halvdel, nu hvor DMI's stationer har målt til og med den 14. januar.

Mild med de milde

Efter 45 kalendervinterdage ligger gennemsnitstemperaturen for Danmark på 3,8°C.

Temperaturgrafik

Temperaturen i Danmark i første halvdel af vinteren 2014/15. Grafik Mikael Scharling.

"Det er ganske mildt, men vi har set det varmere flere gange i det seneste årti", siger klimatolog Mikael Scharling, DMI.

I den rekordvarme vinter 2006/07 lå middeltemperaturen i samme periode på utrolige 7,1°C.

DMI har ikke officielle klimanormaler for halve sæsoner, men i perioden 1961-1990 (klimanormalperioden) lå de 45 døgn fra 1. december til 14. januar på ca. 1,3°C.

Regn i rekordtempo

Også nedbøren ligger højt; faktisk så højt at det minder om rekordvinteren, der præcis som for temperaturen er 2006-07.

"Vi har fået 172 millimeter på 45 dage. Det er tæt på 4 mm om dagen og usædvanligt vådt. I den rekord-våde vinter 2006/07, hvor vi endte på 319 millimeter, stod nedbør-måleren på 173 millimeter, da de første 45 dage var gået", siger Mikael Scharling, der dog ikke tror på rekord denne vinter, efter han har skævet til DMI's langtidsprognose.

Nedbørssum grafik

Nedbøren i Danmark i første halvdel af vinteren 2014/15. Grafik Mikael Scharling.

I klimanormalperioden faldt der typisk 100 millimeter nedbør på de 45 dage fra 1. december og frem.

Soltimer efter bogen

Hvor temperatur og nedbør ligger højt, er soltimerne på det jævne.

"Siden 1. december har Solen skinnet i 64 timer. Det er meget gennemsnitligt for første halvdel af vinteren, hvor klimanormalen er 62 timer sol. Typisk er netop perioden fra starten af december til midt i januar Danmarks solfattigste 45 dage, simpelthen fordi daglængden er så kort her omkring vintersolhverv", fortæller klimatologen.

Soltimer grafik

Soltimerne i Danmark i første halvdel af vinteren 2014/15. Grafik Mikael Scharling.

Nu vender vinteren

Hvor første halvdel af vinteren har været mild og våd, så ser det ud til, at anden halvdel i al fald starter noget koldere. Det koldere vejr betyder også, at nedbøren hovedsagligt falder som sne.

Tirsdag havde langtidsmeteorolog Martin Lindberg følgende at sige om vejret i ugerne fremover:

"Der er tydelige tegn på omslag i vejret, og vinteren er på vej. De seneste uger er temperaturen oppe i stratosfæren i polarområdet steget markant. Det medfører en kraftig svækkelse af jetstrømmen. En svækket jetstrøm giver god mulighed for højtryksdannelse over det nordligste Europa; omkring polarcirklen. På denne årstid betyder højtryk over Nordeuropa typisk, at koldere vinde fra øst eller nordøst når frem til Danmark. Dermed gør vinteren sit endelige indtog".

Det store spørgsmål er, hvor længe det varer.

15. januar 2015

Aarhus

Nu skal vi til det igen. Sne på jorden og midnatsskyer på himlen. Foto fra Aarhus i december 2010, Mathilde Raskolnikov. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram