Rekordtidlig Raquel roterer ved midvinter

Selv om det burde være koldt - og tropiske cykloner kræver varme - er der alligevel gang i cyklon Raquel på den sydlige halvkugle, hvor de er midt i vinterhalvåret.

Der er tre tropiske cykloner i gang på kloden lige nu, men en af dem er særlig interessant. Det er Raquel, som befinder sig på den sydlige halvkugle, hvor det teknisk set er midvinter.

"På den sydlige halvkugle er tommelfingerreglen, at der er orkansæson fra oktober til maj med maksimum i slutningen af februar og starten af marts. Raquel er altså enten meget sent eller meget tidligt på den", siger klimatolog og ekspert i tropiske cykloner, John Cappelen.

Ifølge de lokale myndigheder er Raquel tidligt på den. Cyklon-året går nemlig fra 1. juli til 30. juni. Dermed har stormen ved Salomonøerne i det sydvestlige Stillehav ført til en rekordtidlig cyklon-advarsel i området.

Varmt vand og afbøjning

"Ekstra varmt havvand kan være en del af forklaringen på, at Raquel er så tidlig på færde. Normalt skal vi længere hen på sæsonen, for de rette forhold for tropiske cykloner er til stede", siger John Cappelen.
"Tropiske orkaner opstår først, når havet er omkring 26 - 27°C varmt. Det skyldes, at deres hovedenergikilde er fordampning fra havoverfladen, og den stiger i takt med havtemperaturen. Kravet om meget varmt hav betyder, at tropiske cykloner udelukkende opstår på ækvatorsiden af de subtropiske højtryk på ca. 30. breddegrad nord og syd".

Grafik over hyppighed af tropiske cykloner

Grafikken viser, hvor i verden tropiske cykloner er hyppigst. Det vestlige Stillehav er tydeligvis deres hjemmebane, mens kolde havstrømme på genne sider af Sydamerika holder områderne fri for tropiske cykloner. Grafik NASA. Klik for stor version.

Ud over varmt havvand så kræver cykloner også en afbøjende kraft. Den bidrager corioliseffekten med.

"Behovet for corioliseffekt betyder, at tropiske orkaner udelukkende opstår mindst 5 grader fra ækvator. Tættere på ækvator er corioliseffekten for svag og på selve ækvator er den nul", siger klimatologen.

Cykloner på hjemmebane

Ud over Raquel er der som sagt yderligere to tropiske cykloner i gang; begge på den nordlige halvkugle, hvor det er midsommer. Den ene, Chan-Hom, befinder sig i det nordvestlige Stillehav som en tropisk storm ved Mikronesien. Den anden, Ten, er et tropisk lavtryk øst for Filippinerne.

Alle tre systemer ligger dog i den del af verden, hvor cykloner er allerhyppigst, som grafikken til højre viser.

"De tropiske systemer, der er i gang i øjeblikket, ligger så at sige på cyklonernes hjemmebane", slutter John Cappelen.

Nedenfor kan du se, hvor tæt de to systemer Raquel og Chan-Hom ligger på hinanden på hver side af ækvator. Animationen en fra Australian Bureau of Meteorology, BOM.

2. juli 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram