Pyrenæerne ser rødt

Frontsystem fra Atlanterhavet trækker store nedbørmængder ned over Pyrenæerne og slår rød alarm i grænselandet Frankrig/Spanien. 

Store nedbørmængder og stærke vinde er en farlig cocktail, når det rammer ind i en bjergkæde, og kan ofte føre til ekstremt vejr. Dagens prognose for grænselandet Frankrig/Spanien er et godt eksempel herpå. Fænomenet optræder nemlig netop i dag den 25. februar i Pyrenæerne, hvor et frontsystem fra Atlanterhavet udløser store nedbørmængder.

Som det ses i prognosen nedenfor fra det europæiske meteorologiske regnecenter, ECMWF, ser man tydeligt konsekvenserne markeret med de mørkegrønne farver.

Nedbørprognose

Frontsystem fra Atlanterhavet trækker store nedbørmængder ned over Pyrenæerne. Nedbørprognose fra det europæiske meteorologiske regnecenter, ECMWF, onsdag den 25. februar 2015.

'Red alert' i Pyrenæerne

Både det franske og det spanske meteorologiske institut har udsendt varsler om farligt eller ekstremt vejr for områderne i og omkring Pyrenæerne.

Som det ses i grafikken nedenfor fra det europæiske varslingscenter Meteoalarm går det værst ud over det spanske område af Pyrenæerne, hvor der er udsendt ’kode rød’-alarm, som er det højeste varslingsniveau. 

Varslerne går på så farlige elementer som kraftige snefald og meget høj lavinefare, store regnskyl og omfattende oversvømmelser. 

I højderne, hvor nedbøren falder som sne, kan det blive til over 1 meter nysne på bare ét døgn

Varsel Pyrenæerne

Både det franske og det spanske meteorologiske institut har udsendt varsler om farligt eller ekstremt vejr. Især den spanske side af Pyrenæerne står for skud med ’kode rød’-alarm. Kilde Meteoalarm. Klik for at komme direkte til varslingshjemmesiden.

Nedbørsgrafik Pyrenæerne

Det er nok ikke lige i dag, man skal stå på ski i Pyrenæerne. De store nedbørmængder kan forårsage lavinefare. Klik for at følge med i skivejret på dmi.dk.

Mere i Middelhavet

Det er ikke kun grænselandet Frankrig/Spanien, der lige nu rammes af uvejr. Som det ses på vejrkortet for onsdag den 25. februar for neden til venstre ser man foruden frontsystemet over det sydlige Frankrig også et lavtryk i Middelhavet, som skaber ekstremt vejr i store områder. 

De italienske meteorologer advarer om stærk vind, torden og kraftig regn. Og som det ses på grafikken til højre er der fare for stormflod, når 7 til 8 meter bølger rammer ind mod Algeriets og Tunesiens kyster.

Europa vejrkort

Et lavtryk i Middelhavet skaber ekstremt vejr i store områder. Klik for større version.

Middelhavet vandstand

Der er fare for stormflod, når 7 til 8 meter bølger rammer ind mod Algeriets og Tunesiens kyster. Klik for større version.

25. februar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram