Østenvind sætter foråret på plads

Efter nogle dage med forårsvejr og tocifrede varmegrader har vi fra midten af ugen udsigt til et vejromslag, når vinden går fra vest om i det østlige hjørne. Det kan være en kold fornøjelse.

Et begreb, man støder på i foråret, er 'påskeøsten'. Påskeøsten hænger - som navnet antyder - sammen med noget fra øst og perioden, hvor påsken normalt falder.

Østenvind er hyppig om foråret, når det kolde kontinentale vinterhøjtryk over Europa er brudt ned, mens det tilsvarende højtryk over Skandinavien eller Rusland er intakt.

Situationen er ret stabil og kan give bidende koldt, klart, solrigt og blæsende vejr i dage- eller ugevis. Når påskeøsten dominerer, giver det vinterkulde langt ind i foråret.

Vejrkort

Østenvind er hyppig i foråret, når det kolde kontinentale vinterhøjtryk over Europa er brudt ned, mens det tilsvarende højtryk over Skandinavien eller Rusland er intakt. Grafik Carsten Kersø.

Hjælp fra mild russisk vinter

Så galt kommer det heldigvis ikke til at gå i denne omgang. Rusland har ligesom os haft en mild vinter, så selvom vinden i de kommende dage kommer fra øst, vil vi kun opleve et mindre temperaturfald. Det tæller også med, at havene omkring os er et par grader lunere end normalt. I de indre farvande ligger temperaturen nemlig lige nu omkring 5 grader.

Både onsdag og torsdag kan vi nogle steder i landet få op til 10 grader - størst er chancen i Jylland. Men derefter går det ned ad bakke.

Fra fredag den 13. marts og ugen ud sættes foråret på pause for en stund. Nattefrosten er vendt tilbage og hele landet må tage til takke med dagtemperaturer mellem 5 og 7 grader.   

Solen kan dog vise sig at være en formildende faktor fredag og lørdag - særligt i den nordlige del af landet. 

Landskabsbillede

Sådan kan denne uges søndagsvejr komme til at se ud. Foto Foto Liselotte Kahns.

Vejrkort

Lørdag den 14. marts sender et højtryk over Finland og Nordvestrusland ret kold luft ind over os østfra. Grafik Thyge Rasmussen.

Det milde vejr vil dog snart være på færde igen. I næste uge lover prognoserne igen lunere tider. Følg med i Landsudsigten.

10. marts 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram