Orkanen Ole bringer blæst til Danmark

I Nordnorge rammer orkanen Ole i dag lørdag. Herhjemme får vi en snert af den norske orkan at føle i form af blæsende vejr med risiko for vindstød af stormstyrke langs kysterne.

Her i landet undgår vi det norske uvejr. Nordmændene varsler nemlig orkan. Orkanen dannes i forbindelse med et lavtryk, der bevæger sig ind over Lofoten i Norge flere end 1500 km fra Danmark. Alligevel skaber orkanen Ole kraftigt blæst i Danmark. Det skyldes kombinationen af et kraftigt højtryk over Irland og det kraftige orkan-lavtryk over Lofoten i Norge.

"I aften og nat vil vi få frisk vind til kuling fra nordvest og nord, ved kysterne op til hård kuling eller stormende kuling. Særligt i kystområderne kan vi få meget blæsende vejr og kraftige vindstød mange steder. Ned gennem Kattegat kan det give vindstød af stormstyrke. I de nordlige og østlige egne kan der enkelte steder forekomme vindstød af stormstyrke med op til 24-28 m/s. Det betyder, at særligt borgere i Kattegat-området, Nordvestjylland og Bornholm skal være opmærksomme i det blæsende vejr," siger DMI's vagtchef Henning Gisselø og tilføjer:

Vejrkort

Natten til søndag kan blive blæsende langs kysterne. Grafik fra DMI's vejrkort.

"I løbet af natten aftager vinden en del, men søndag vil det fortsat være blæsende -  dog i betydelig mindre grad."

Desuden har Orkanen i nat givet anledning til et blæsevejr på Færøerne, som minder om det danskerne har udsigt til i aften og nat. På Færøerne aftager blæsten lørdag formiddag.

Vindstød af stormstyrke har et omfang, som kan medføre, at tagsten blæser ned, store grene knækker, træer kan vælte og tog- og vejstrækninger og at broer må lukkes for trafik. DMI følger det danske vejr døgnet rundt året rundt.

7. februar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram