Møgvejr rejser til Middelhavet - opd.

Mens vi herhjemme har udsigt til forårsvejr i weekenden, rammes Italien og Balkan af kulde, blæst og store mængder nedbør.

I den sydlige del af Danmark vågnede man onsdag den 4.marts op til et snedækket landskab. En påmindelse om at vinteren endnu ikke helt har sluppet sit favntag.

Men der er lunere tider på vej. Mens forårsluften efterhånden gør sit indtog på vore breddegrader, skubbes vinterkulden sydpå til Middelhavsområdet.

Kraftigt uvejr i Middelhavsområdet er ikke usædvanligt. De kolde luftmasser, der har ligget over Danmark, er nemlig rykket sydpå. Og når de kommer ned over det relativt varme Middelhav, dannes kraftige lavtryk.

Blæst og nedbør i stride strømme

Et kraftigt lavtryk udviklede sig torsdag formiddag den 5. marts lige øst for Sardinien og har allerede givet store nedbørmængder i Italien og på Balkan.

I Rom faldt der her til morgen 40 mm, og i Dubrovnik på den Kroatiske vestkyst 64 mm. Frem til i nat ventes regnen at fortsætte med uformindsket styrke.  

Myndighederne i Italien og i flere af Balkanlandene har udstedt varsel om farligt vejr, både med hensyn til kraftig vind, kraftig regn og torden samt kraftig snefald i bjergområderne.  

Middelhavsstemning

Middelhavsstemning som vi kender det. Vil man se noget til Solen, så er det dog med at holde sig langt fra det våde vejr i Sydeuropa og blive her i landet, hvor prognoserne lover forårsvejr i weekenden den 7.8. marts.

Satellitbillede Middelhavet

Satellitbillede taget fra MSG-satellitten, der ligger i 36.000 kilometers højde, viser det omfattende lavtryk, som torsdag formiddag havde sin kerne øst for Sardinien. Grafik Thyge Rasmussen.

Voldsom søgang

Krydstogtsturisterne på Middelhavet har også oplevet voldsom søgang. Foruden vinde, der været tæt på stormstyrke, har der været bølger, der nåede op i 7-8 meters højde.

Hen imod weekenden flytter uvejret østpå til Grækenland, hvor det dog ventes at have tabt noget af pusten.

4. marts 2015 - opdateret den 5. marts med ny tekst og grafik

Middelhavet bølgehøjder grafik

Bølgehøjder i meter i det vestlige Middelhav torsdag den 5. marts ved middagstid. Kilde ECMWF. Grafik Thyge Rasmussen. Klik for større version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram