Massiv snestorm rammer det østlige USA

"Tag ikke fejl af denne her: Den kan blive en af de største snestorme i byens historie," advarer New Yorks borgmester Bill de Blasio sine indbyggere.

Store dele af det nordøstlige USA står over for nogle hårde vinterdage, når et lavtryk bevæger sig op langs den amerikanske østkyst og forårsager en såkaldt nor’easter.

Vinterstormen vil fra sent mandag vælte op til 45-60 centimeter sne ned over en strækning fra det sydøstlige New York til kysterne i de nordøstlige delstater. Mest sne ventes at falde nær det østlige Massachusetts, hvor meteorologerne i National Weather Service (NWS) forventer mellem 60 og 75 centimeter sne.

Nor’easter

Langs New Englands kyster er begrebet nor’easter særligt kendt i perioden fra oktober til juni, men de forekommer på alle tidspunkter af året. De har deres navn, fordi vinden blæser fra nordøst (north east). De opstår typisk, når et lavtryk trækker kold luft mod syd og varm luft mod nord, og de to luftmasser møder hinanden.

Nor'eastern

Nor'eastern forventes at give store problemer på den amerikanske østkyst mandag og tirsdag. Her prognosen fra det fælleseuropæiske regnecenter ECMWF for tirsdag aften. Nedbørmængderne er omregnet til regnmængder. 1 mm regn=1 cm sne. Grafik Niels Thyge Rasmussen. Klik for forstørrelse.

Efterhånden, som lavtrykket uddybes sent mandag lokal tid, bliver sneen ledsaget af kraftig vind med vindstød op i stormstyrken. I fællesskab reducerer vinden og sneen sigtbarheden til nær nul, advarer NWS.

Den hårde vejrsituation har fået beredskabet i USA til at udsende varsler om snestorm til hele området fra det sydøstlige New York op til kystlinjen i det nordøstlige Maine og ind i Canada.

Varslerne om det dårlige vejr har også allerede fået konsekvenser. Foreløbigt er 2100 flyafgange aflyst mandag og 1900 tirsdag.

Den værste snestorm, New York hidtil har oplevet, var i 2006, hvor byen blev belagt med 68 centimeter sne.

26. januar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram