Lyse nætter lister sig ind

De lyse nætter er over os, og det vil de være frem til august, hvor det astronomiske tusmørke igen afløses af 'vinternatten'. I Skagen begynder de lyse nætter i nat.

”Nu kommer fuglene igen, og lyset vælter pludselig ind. Det kommer gennem alle sprækker, lyse nætter er tilbage.”

Sådan lyder sanger- og sangskriveren Alberte Windings indledende vers til ’Lyse Nætter’ - og det er præcis, hvad der indhyller størstedelen af landet i disse dage. De lyse nætter er nemlig tilbage, og det vil de være frem til august.   

I København, der udgør den såkaldte astronomiske reference for hele landet, begynder de lyse nætter først natten til den 6. maj og varer indtil begyndelsen af august måned, nemlig natten til den 7. august.     

Danmarks sydligste punkt må dog vente lidt endnu med at se lyset - det sker nemlig først i slutningen af natten til den 10. maj i Gedser. 

Maj til august

De lyse nætter optræder på vore breddegrader cirka fra maj til midt i august, hvor det astronomiske tusmørke igen bliver afløst af den mørke 'vinternat'.

Tommelfingerreglen for lyse nætter hedder fra 5/5 til 8/8 i København og fra 28/4 til 14/8 i Skagen. Dog kan der være forholdsvis stor forskel på, hvornår de lyse nætter begynder, alt efter hvor du befinder dig i landet.

I nedenstående tabel kan du se, hvornår de lyse nætter begynder hos dig. Datoerne skal læses som 'natten til [dato]'. Datoerne er ensartede langs breddegraderne. Sidste års datoer står i parentes.

Solnedgang

Det astronomiske tusmørke, også kaldet lyse nætter, er over os fra omkring maj til august.

By Første nat  Sidste nat  By Første nat  Sidste nat 
Skagen 29/4 (28/4) 14/8 (14/8) Aalborg 2/5 (30/4) 12/8 (12/8)
Aarhus 5/5 (3/5) 9/8 (9/8) København 6/5 (5/5) 7/8 (7/8)
Esbjerg 7/5 (6/5) 7/8 (6/8) Odense 7/5 (6/5) 6/8 (6/8)
Padborg 9/5 (8/5) 4/8 (4/8) Gedser 10/5 (9/5) 3/8 (3/8)

Et spørgsmål om grader og hældninger

I de lyse nætter synes natten eller rettere nattehimlen lys, og det er den, fordi solen ikke synker så langt under horisonten, efter den er gået ned. Sollyset kan stadig nå at oplyse himlen.

Det skyldes, at Jordens akse (gennem polerne) på denne årstid hælder mod Solen. Definitionen på lyse nætter er, at Solen er mindre end 18 grader under horisonten, fra den går ned, til den står op. Ved midsommer umiddelbart før sankthans er Solen kun cirka 11 grader under horisonten midt på natten.

28. april 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram