Lyriderne lyser op på lilla himmel

Der var ikke det store nordlysshow at skue på himlen over Danmark natten til den 23. april. Alligevel lykkedes det himmelfotografen Jesper Grønne at knipse, netop da himlen skiftede til en flot lilla nuance - tilmed krydret med stjerneskud.

”Nordlyset lå over det sydlige Norge, så højden passer meget godt med, at jeg kunne skyde det fra Silkeborg (den jyske højderyg) i aftes,” fortæller Jesper Grønne og fortsætter:

”Selvom der ikke var så megen nordlysaktivitet på himlen, sås der et tydeligt lilla skær, der antagelig stammer fra kvælstof i ret stor højde (200-400 km). Deroppe er der ikke mange luftmolekyler, men nok til at solpartiklerne kan få nordlyset til at gløde.”

Selvom nordlyset som sådan ikke artede sig efter fotografens ønske, så var der alligevel andre flotte ting at spotte på himlen. Nemlig den årlige stjerneskudssværm Lyriderne, der netop er aktiv i disse dage.

Det gullige på himlen er lysforurening fra dårligt afskærmede lamper, der oplyser himlen. Der var en del fly- og biltrafik og til slut et kraftigt stjerneskud. Silkeborg natten til den 23. april 2015. Video Jesper Grønne.

23. april 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram