Kræftfremkaldende dage forude

Som andre af livets goder er solskin noget, der er sundest at nyde med mådehold - og i de kommende dage bør doserne være ekstra små, når mængden af skadelig uv-stråling topper.

Ja, vi ved godt, det er en voldsom overskrift, men ifølge tal fra cancer.dk er danskernes risiko for at få hudkræft, inden de fylder 75, omtrent tredoblet siden starten af 1970'erne.

Vi får masser af sol fredag og lørdag og måske også søndag. I Sønderjylland kan termometeret snige sig helt op på 35°C; en temperatur, der ikke er målt i Danmark i næsten 23 år.

De mange timers solskin kommer dog med en pris; samtidig stiger det såkaldte uv-indeks nemlig helt op mod 7. En værdi vi heller ikke ser hvert år i Danmark.

Høj sol og tynd ozonlag lynskolder

"Ved et uv-indeks på 7 er gennemsnitlig dansk hud skoldet på 20-25 minutter i middagssolen. Og selv midt på formiddagen og sidst på eftermiddagen kommer rødmen snigende på blot en time", siger DMI's uv-ekspert Paul Eriksen.

Både hud og øjne tager skade af uv-stråling. I sidste ende kan det føre til hudkræft eller grå stær.

Årsagen til det meget høje uv-indeks er dels, at Solen netop nu står maksimalt højt på himlen; dels at vejrsituationen er årsag til et omtrent 10% tyndere ozonlag over Danmark end normalt for årstiden. Ozonlaget stopper langt hovedparten af uv-strålingen fra Solen, men slipper altså de kommende dage så meget igennem, at det giver problemer.

solskin på græs

I de kommende dage er uv-indekset så højt, at mange af os bliver skoldet på blot 20 minutter i middagssolen. Foto Mads Dreier.

Elektromagnetisk spektrum

Solens såkaldte spektrum er centreret omkring det synlige lys. UV-stråling har kortere bølgelængder og højere energi en det synlige lys og kan opdeles i hhv. UVA, UVB og UVC. Det er kun UVA- og UVB-stråling, der trænger gennem atmosfæren og når jordoverfladen. UVC-stråling stoppes helt af ozonlaget og atmosfærens ilt. UVB-stråling stoppes delvist af ozonlaget, mens UVA-stråling trænger næsten uhindret igennem. Tidligere troede man, at det kun var UVB-stråling, som forårsager kræft i huden. Nu ved vi, at både UVA og UVB-stråling er skadelig. UVA-stråling trænger dybere ned i huden og giver for tidlig ældning (rynker), øjenskader og hudkræft. UVB-stråling giver især anledning til solskoldninger og på lang sigt solskader i form af ru pletter, pigmentpletter og kræft i huden. Grafik Carsten Kersø.

2. juli 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram