Klimatolog: Juni ender også kølig

Junis middeltemperatur ender sandsynligvis under normalen, men det er ganske normalt.

Juni følger trop med maj og ender formentligt en smule under 1961-90-normalen for måneden på 14,3°C. Det vurderer klimatolog Mikael Scharling.

"Ser vi på perioden fra 2001 og frem, har Danmark indtil nu oplevet 7 år, hvor middeltemperaturen i juni er endt under normalen. Bliver juni også kølig i år, er det altså mere almindeligt, at første sommermåned ender under normalen end over", fortæller han.

Temperaturafvigelse

Juni bliver sandsynligvis anden måned i træk med temperaturer under normalen i Danmark. De kolde tvillinger følger i hælene på en stor flok måneder, der alle endte over normalen; 22 i alt. Grafik Bjarne Siewertsen. Klik for større version.

Frisk sommervejr

Klimatologen bygger sin forudsigelse om den kølige måned dels på de ti døgn, som er gået, dels på prognosen for de kommende uger.

"Lige nu er gennemsnittet for juni 12,3°C, men det stiger ganske langsomt i løbet af måneden. Mit bud er, at vi samlet set ender omkring 13,7°C for alle 30 dage", siger Mikael Scharling.

Ikke et varsel

En kølig juni er heldigvis ikke et forvarsel om en kold juli.

"I 1994 endte den første sommermåned blot på 13,1°C, men i halen på den fulgte en - på daværende tidspunkt - rekordvarm juli med et temperatursnit på hele 19,5°C", slutter Mikael Scharling.

Temperaturgrafik

I de første 10 dage af juni har varmen favoriseret de østlige egne. Gennemsnittet for Danmark som helhed ligger på 12,3°C. Normalen for hele måneden er 14,3°C. Grafik Mikael Scharling. Klik for større version.

Temperaturer

Temperaturerne i °C i juni siden 2001. Tallet for 2015 er 'bedste gæt' den 11. juni. Data Mikael Scharling.

11. juni 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram