Kig op! Tranerne trækker

Store flokke af traner er i disse dage på vej fra Rügen i Nordtyskland over den østlige del af Danmark til Hornborgasjön ved Göteborg.

I det tidlige forår trækker tranerne mod nord. De har overvintret i Frankrig og Tyskland, men i marts går turen mod Hornborgasjön i Västergötaland øst for Göteborg.

Det er ikke alle år, vi får de store fugle forbi Danmark, men det kan ske med de rette vindforhold.

De 'rette vindforhold' er i dette tilfælde blæst fra sydøst eller øst. Og det er netop, hvad vi har i dag onsdag og til dels torsdag med. Vinden forskyder de trækkende traner over Østersøen mod vest med København og Nordsjælland som nøglepunkter.

Bedst midt på eftermiddagen

Tranerne trækker som regel i flokke fra en halv snes fugle til 100 individer sammen. De flyver ofte i rækker eller kiler i stil med gæs.

Fuglene letter fra Rügen sidst på morgenen og når Sjælland omkring middag.

Traner

Østenvind kan drive de traditionelle tranetræk fra Rügen mod Hornborgasjön ind over de østlige dele af landet i form af flotte tranekiler. Her ses dansende traner ved Hornborgasjön. Foto Søren Tange Madsen.

Ofte kulminerer trækket over Københavnsområdet og Nordsjælland mellem klokken 15 og 17. Da er termikken, de lune opadstigende luftstrømme, som kan bære de bredvingede svæveflyvere nordpå, størst.

Kig op!

Skrevet på baggrund af materiale fra Dansk Ornitologisk Forening, DOF.

18. marts 2015.

Tranetræk

Marts-traner over Klemensker. Foto Naturvejleder Søren P. Sillehoved.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram