Januar er pladdervåd

Det nye år er startet vådt. Januar har allerede modtaget sin normalnedbør - og lidt til.

Milde vintermåneder er typisk præget af vind fra sydvest og vest. Derude ligger Atlanterhavet, og vejrtypen byder da også på masser af vand.

Fra 1. til 18. januar var temperaturen i Danmark 4,6°C mod klimanormalens 0,5°C for måneden som helhed. Det viser sig i nedbøren. På de 18 første dage af året er der faldet hele 68 millimeter. Normalt får landet samlet 57 millimeter i løbet af alle januars 31 dage.

De 68 millimeter dækker over store variationer. 

Centralt i Jylland er der enkelte steder faldet over 100 millimeter, mens der omkring Roskilde på Sjælland blot er kommet 32 millimeter. 32 millimeter er nogenlunde, hvad vi skulle forvente af en gennemsnitlig januar på nuværende tidspunkt.

Nedbør grafik

Nedbøren i Danmark fra den 1. til den 18. januar. I gennemsnit er der faldet 68 millimeter. Kort Mikael Scharling. Klik for stor version.

Rekorden for nedbør i januar blev sat så sent som i 2007, hvor der faldet 123 millimeter i løbet af måneden.

123 millimeter kommer dog næppe til at gentage sig i år. For det første er vi allerede godt 10 millimeter bagud, og for det andet ser resten af måneden noget mere nedbørfattige ud. Den kommende uge slår vinden nemlig om til østlige retninger og kobler os fra Atlantens store fugt-kilde i vest.

19. januar 2015

Graf over temperatur og nedbør

Til trods for den store spredning viser forholdet mellem temperaturen og nedbøren i de 140 januar-måneder i DMI's database en klar tendens: Jo mildere det er, jo mere nedbør skal vi forvente.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram