Huller i skydækket til lysstærk kærlighedskomet

Skal man have chancen for at se kometen Lovejoy på nattehimlen i disse dage, er det med at tjekke skydækket over Danmark. Der går nemlig 8.000 år, inden den returnerer påny.

”En ret klar komet kan ses på himlen for tiden,” fortæller fotograf Jesper Grønne, som var så heldig at fange den grøntonede komet med sin kameralinse.

”Kometen er faktisk synlig med det blotte øje - hvis man vel at mærke befinder sig under en mørk aftenhimmel uden for meget lysforurening. Men oplevelsen bliver større, hvis man bruger en almindelig håndkikkert." 

Komet Lovejoy

Himmelfotografen Jesper Grønne fangede den grøntonede komet, der går under navnet Lovejoy, mens den nærmede sig Syvstjernen sydfra (den blå stjernetåge øverst til venstre). Fredag den 16. januar 2015. Foto Jesper Grønne.

Stedvis klart

"I denne uge passerer kometen forbi Syvstjernen, der også kaldes Plejaderne eller M45. Retningen er sydlig og højden er lidt over halvvejs mellem horisonten og zenit (lodret op)," siger Jesper Grønne.

Skal man højne chancen for at skue kometen, kræves det dog, at vejret arter sig.

”Betingelserne for godt kometvejr er umiddelbart tilstede. Den 20. januar havde vi nemlig nymåne - dvs. den månefase, hvor Månes lysstyrke set fra Jorden er mindst,” siger meteorolog Mogens Rønnebek.

Skydækket er dog en anden sag. Frostklart vejr er der nemlig ikke udsigt til, men mindre kan jo også gøre det.

Kometen hedder Lovejoy

Jesper Grønne fortæller:

”Kometen blev opdaget af amatørastronomen Terry Lovejoy i 2014 (deraf navnet C/2014 Q2 Lovejoy). Det er Terry Lovejoys femte komet-opdagelse.”

”Kometens grønne halo stammer fra molekyler bestående af 2 kulstof atomer (C2) samt cyanogen (CN), der lyser op, når det udsættes for det stærke ultraviolette sollys. Den lange hale, der består af ioniseret gas (kulmonooxyd CO⁺), blæses væk fra kometen af solvinden, den har derfor en retning væk fra Solen - uanset kometens bevægelsesretning.”

”De kommende nætter bliver en blanding af mange skyer og kun sporadisk med klart vejr. ’Stedvis klart’ lyder de fleste natprognoser på i dag," siger Mogens Rønnebek.

Så det er med at gøre sig sine hjemmestudier af skydækket, inden man ud på aftenen går ud for at se, om der kan skimtes stjerner på himlen.

Stigende lysstyrke

”Den 7. januar var kometen tættest på Jorden med en afstand på 70 millioner km. Det svarer til lidt mindre end halvdelen af afstanden mellem Jorden og Solen,” fortæller Jesper Grønne og fortsætter:

”Kometens lysstyrke forventes dog at stige frem til slutningen af januar, hvor den vil stå endnu højere på himlen, eftersom den nærmer sig Solen. Derefter fader den ud og rejser langt ud i solsystemet igen, inden den vender tilbage om ikke mindre end 8.000 år.”

Kometen var synlig med kikkert på den sydlige halvkugle sidste år. Nu får vi så med lidt held chancen for at spotte den ret lysstærke komet her på den nordlige halvkugle.

21. januar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram