Højtryk trækker sommeren til Danmark

Med begyndelsen af den anden måned af kalendersommeren på onsdag kan vi også se frem til en sommerferieuge med regulært sommervejr. 

Et højtryk bevæger sig frem mod Danmark, og allerede onsdag, 1. juli, vil det føles som en sommerdag med solrigt vejr, svage vinde og lokalt op omkring 25°C. Frem mod weekenden tager varmen så for alvor fat. Dette skyldes, at højtrykket nu ligger øst for Danmark, og dermed pumpes meget varm luft frem til os fra kontinentet.

Det flotte sommervejr kan for en kort bemærkning i Vestjylland blive sat på standby fredag formiddag. Her er der nemlig risiko for enkelte regn- og tordenbyger. Ellers byder fredagen på temperaturer mellem 23 og 28°C, men ved kyster med pålandsvind når vi ikke helt de samme varmegrader

En varm fredag bliver afløst af en endnu varmere lørdag, hvor termometeret nok vil vise årets hidtil varmeste dag. Temperaturen kan lokalt snige sig op 30°C til glæde for nogle og mindre glæde for andre.

Med varmen følger også muligheden for årets første tropenat.  En tropenat er en nat, hvor temperaturen ikke kommer under 20°C.

Perioden kan udløse en såkaldt varmebølge; altså tre dage med temperaturer over 25°C og helt lokalt kan der i Sønderjylland muligvis forekomme hedebølge.  Det er hedebølge, når temperaturen er over 28°C tre dage i træk. 

Maksimumtemperatur grafik

Nu kommer den - varmen...
Grafik Michael Skelbæk

Definitioner på varme- og hedebølge
Varmebølge
Midlet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage skal overstige 25°C.
Hedebølge
Midlet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage skal overstige 28°C.
Landsdækkende varme- og hedebølge
>50 % af Danmarks areal opfylder ovenstående betingelser.
Regional varme- og hedebølge
>50 % af regionens areal opfylder ovenstående betingelser.

Varmebølgen slutter i løbet af søndagen, hvor regn- og tordenbyger bevæger sig ind over landet vestfra. Der er dog usikkert, hvor hurtigt vejrskiftet buldrer igennem.

29. juni 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram