Hedebølge på Nordpolen

Når vi har hedebølge i Danmark, så hagler sveden af de letpåklædte danskere. Når det er hedebølge på Nordpolen, så er et godt lag vintertøj stadig at foretrække.

I morgen fredag kulminerer temperaturen på Nordpolen på mellem 15 og 20°C højere end normalt, men et termometer vil formentlig kun vise et par frostgrader - og det er varmt på de kanter.

Temperaturgrafik

Målte temperaturer torsdag den 16. april. Nord for Svalbard er temperaturen -0,2 grader. Grafik Jesper Eriksen.

"Nu har vi ikke målinger direkte på Nordpolen, så vi er nødt til at forlade os på modeludregninger, og de målinger, som vi trods alt har højt mod nord," siger grønlandsmeteorolog Jesper Eriksen. "Nord for Svalbard måler de i dag temperaturer omkring frysepunktet ved en målestation, hvor lokale effekter ikke spiller ind. Den varme bevæger i løbet af det kommende døgn mod Nordpolen og afkøles kun lidt."

Jesper Eriksen har trukket de seneste prognoser ud fra det fælleseuropæiske meteorologiske regnecenter, og her ser vi de skarpe temperaturkontraster fredag.

Temperaturgrafik

Der er er store temperaturkontraster på Nordpolen fredag morgen, viser udskriften fra den fælleseuropæiske vejrmodel. Grafik Jesper Eriksen

"I det nordlige Grønland og det Nordlige Ishav over med Beauforthavet (til venstre i billedet) er temperaturerne langt nede i frostgraderne, men den sydøstlige strømning fra Svalbard fører varm luft direkte mod Nordpolen," slutter meteorologen.

 

16. april 2015 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram