Halvt forår med tredobbelt overskud

Foråret 2015 er i fuld gang - og den første halvdel er ren overskudsforretning: mere varme, mere sol og mere nedbør end normalt.

De første 46 af forårets 92 døgn er gået. Og de er vejrmæssigt gået glimrende, hvis man synes, at varme og sol er sagen og ikke føler sig alt for generet af lidt nedbør.

Fra 1. marts og frem til mandag den 15. april ligger temperaturen i Danmark på 5,1°C. I den klimatiske normalperiode, defineret som 1961 til 1990, var den tilsvarende temperatur 3,1°C.

Vi kan godt nok se, af de henvendelser vi får, at ikke alle har 'opdaget', at foråret er startet mildt. En del af forklaringen er formentlig den ligeledes milde vinter, der gør, at kontrasten til foråret ikke opleves som særligt stor.

Skyer

Selv med den ekstra regn, har det været et smut forår hidtil. Foto Jan Andersen.

Temperaturgrafik

Temperaturen i Danmark fra 1. marts til 15. april 2015. Gennemsnittet for landet som helhed er 5,1°C.

Hvor de fleste nok mener, at ekstra varmegrader er fint, så er alle ikke lige begejstrede for overskud af nedbør. Foråret er dog som udgangspunkt Danmarks tørreste årstid, så de 83 millimeter, vi har fået, er ikke overvældende, selv om klimanormalen kun lyder på 67.

Der er dog store forskelle mellem landsdelene, og nogle har oplevet de 46 dage som en dele vådere end andre. Særligt regnfuldt har det været i sydvest, hvor der er faldet op til 130 millimeter. Tørrest af alle steder har de haft det på Anholt, hvor måleren blot har registreret 26 millimeter.

Nedbørsgrafik

Nedbøren i Danmark fra 1. marts til 15. april 2015. Gennemsnittet for landet som helhed er 83 millimeter.

Også Solen har vist overskud i den første halvdel af foråret. I alt har den skinnet i 239 timer. Det er en del mere end de 191 timer, vi med afsæt i klimanormalen har ret til at forvente.

Soltimer grafik

Soltimerne i Danmark fra 1. marts til 15. april 2015. Gennemsnittet for landet som helhed er 239 timer.

16. april 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram