Global sommerregn på video

NASA udsendte for nyligt sin første video med globalt observeret regn og sne over sommermånederne april til september 2014. Videoen er produceret i samarbejde med Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), og det hele stammer fra et netværk af 12 satellitter, som konstant registrerer fordelingen af Jorden nedbør.

Kortene, som videoen animerer, dækker området mellem 60°N og 60°S, og billederne er optaget hver tredje time i hele perioden. Forskerne og vi får dermed mulighed for at se, hvordan regn og sne flytter sig rundt på næsten hele kloden. Det næsten hypnotiserende film giver samtidig en fin forståelse af nogle af de kræfter, som påvirker vores vejrsystemer.

"Visualiseringen viser, at klodens nedbør hænger sammen hele vejen rundt," sagde NASA-forsker Gail Skofronick-Jackson ved NASA's Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland, i forbindelse med lanceringen.

Animationen viser blandt andet de lavtryk, som giver nedbør på vores breddegrader. De bevæger sig i vestenvindsbæltet fra USA's østkyst mod nordøst hen over Atlanterhavet frem mod Nordvesteuropa og fortsætter videre østpå. Et tilsvarende mønster kan ses på det nordlige Stillehav, og vender vi blikket mod syd er bevægelserne de samme på den sydlige halvkugle. Den eneste forskel er, at lavtrykkene roterer mod uret på den nordlige halvkugle og med uret på den sydlige halvkugle. Forklaringen på dette er den såkaldte corioliseffekt.

Omkring ækvator ser vi den intertropiske konvergenszone (ITCZ), hvor der dannes kraftige regn- og tordenbyger året rundt. ITCZ flytter sig mod nord, når det er sommer på den nordlige halvkugle, og mod syd om vinteren. Det er i øvrigt i denne zone, at de tropiske storme dannes.

Videoen viser også de store områder af kloden, hvor det sjældent regner, som eksempelvis Sahara, den arabiske halvø og det sydvestlige USA.

Samarbejdsprojektet mellem NASA og JAXA har navnet Global Precipitation Measurement (GPM) og består som skrevet af 12 satellitter, der stammer fra flere forskellige satellitorganisationer på kloden heriblandt den fælleseuropæiske EUMETSAT.

Der er mere om projektet og corioliseffekt i Værd at Vide til højre.

13. marts 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram