Frosne snegle nægter at dø - klar til haveinvasion

Dræbersneglen er et sejtslimet dyr, som ikke lader sig slå ud af kulden. Selv stivfrossen og hård som sten, overlever den uden problemer. Det viser dansk forskning.

Det er skolelærdom, at hård frost tynder ud i den kommende sommers kryb og kravl - men dette gælder ikke den iberiske skovsnegl; også kendt som dræbersneglen.

Stine Slotsbo fra Århus Universitet har forsket i dræbersneglens overlevelsesevne, når det gælder ekstremt vejr.

Den iberiske skovsnegl

Et på flere måder sejt dyr: Den iberiske (eller spanske) skovsnegl. Foto Mogens Engelund anvendt under Attribution-ShareAlike 3.0 Unported-licens: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Frosne snegle overlever

"Man har tidligere ment, at de ikke kunne tåle frost, men det viser vores undersøgelser, at de kan", siger Stine Slotsbo til au.dk.

Under et laboratorieforsøg udsatte hun dræbersnegle for temperaturer på minus 1,5°C. Sneglene blev stivfrosne og hårde som sten; noget de fleste dyr ville dø af. Da sneglene senere blev tøet op, kravlede de dog videre i laboratoriet uden mén.

Stine Slotsbos forskning viste, at grænsen mellem liv og død for dræbersneglen ligger ved minus 3°C. I Danmark er det bestemt ikke unormalt, at vi i løbet af vinteren når ned under den temperatur. Alligevel overlever dræbersneglen i de danske haver. Dette skyldes deres instinkt til at søge skjul for kulden under isolerende blade, i kompostbunker eller til grave sig ned i de øverste jordlag.

Kold februarstart gør ingen forskel

I den første uge af februar målte DMI flere steder i landet under minus 10°C, men det gav næppe de store problemer for dræbersneglene. Ifølge Landbrugsinfo nåede jordtemperaturen - målt i 10 cm dybde - nemlig ikke under frysepunktet.

Afkølingen i de øverste jordlag sker nemlig ikke lige med det samme. Dræbervejr for dræbersneglen er en længere periode med både dags- og nattefrost. Derved kan frostgraderne nå at trænge godt ned i de øvre jordlag og passere de afgørende minus 3°C.

Slut med vejrtrusler

Ifølge DMI's prognoser tyder intet på, at vi i nærmeste fremtid får langvarig, hård frost.

Svaret på, hvor mange snegle, der er nået at krybe i skjul for kulden, får vi i løbet af de næste par måneder. Ifølge Naturstyrelsen kravler dræbersneglene nemlig frem af deres vinteropholdssteder, når temperaturen stiger til over 5°C.

13. februar 2015

Minimumtemperatur grafik

Så koldt var det lokalt i starten af februar. Grafik Mikael Scharling. Klik for stor version.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram