Er badevandet sommervarmt inden ferien?

Det ikke luften, men Solen, der varmer sommerens badevand op. Så selvom maj var koldere end normalt, og vi stadig har årets første sommerdag til gode med temperaturer over 25 grader, er der ingen grund til at fortvivle.

Vandtemperaturerne i vore farvande ligger i øjeblikket typisk på 14 til 15 grader med forskellige lokale variationer.

De fleste vil nok foretrække at vandet blive 4 eller 5 grader varmere, før de kaster sig ud i bølgen blå, så der er et stykke vej endnu.

Havtemperatur grafik

Havtemperaturerne rundt om Danmark torsdag den 11. juni. De fleste steder ligger den fortsat på 14 til 15 grader.

Hvad skal der til?

Spørgsmålet er derfor, hvad der skal til, for at lune vores farvande op. Vi har spurgt en af DMI's oceanografer, Jacob Woge Nielsen.

Han fortæller, at på denne årstid, hvor Solen står højt himlen, varmer dens stråler vandet ca. 0,5 grader op pr. dag. Det betyder altså ikke noget, hvor varm luften er, bare Solen skinner fra morgen til aften.

Det er desuden vigtigt, at det ikke blæser for meget. Det er overfladevandet, som Solen varmer op, så hvis det blæser kraftigt, blander koldere vand fra større dybere sig med det varme overfladevand. Det trækker badevandstemperaturen ned.

Muligheden er der

Ifølge de seneste modelberegninger ser de kommende ti dage ud til at fortsætte i det lidt kølige spor med dagtemperaturer, der svinger mellem 15 og 20 grader. De første dage par dage bliver det dog lidt varmere og på lørdag også temmelig vådt, men derefter bliver det stort set tørt og i perioder kommer der sol - særligt i den nordlige og østlige del af landet.

Med lidt held er der altså stadig mulighed for, at vi på den anden side af sankthans har fået trukket badevandstemperaturen så meget op, at badesæsonen kan komme i gang.

11. juni 2015

Strand

Det er det, der skal til. En dag med fuld sol varmer badevandet 0,5 grader op. Foto fra Bjerge Nordstrand den 6. juni 2015, Stine Brix Weisz.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram