Enorme snemængder lammer lufthavn

Gentagne snestorme har i over en måned gjort det nærmest umuligt for fly at lande på den grønlandske flyveplads Constable Pynt. Og der er mere sne på vej.

Nerlerit Inaat lufthavn, som ligger i Constable Pynt i Østgrønland, har været så godt som uden fly i en måned. Gentagne snestorme har hærget gennem hele januar og gjort landingsbanen ufremkommelig. 

Derudover har tekniske problemer med den store bulldozer, der skal gøre det muligt for fly at lande, gjort snerydningen til en umulig opgave, lyder meldingen fra Grønlands public service-kanal KNR.

Lufthavnen fungerer som gateway for en af Grønlands mest isolerede byer Ittoqqortoormiit (Scoresbysund), der kun kan nås med helikopter eller evt. med båd for en kort bemærkning i sommerperioden.

 

Temperatur i Ittoqqortoormiit

Temperatur i Ittoqqortoormiit, januar 2015. Normalen ligger på -16,1°C. I januar 2015 på varme -9,1. Klik for større version

Varmere vejr med øget nedbør

”Ittoqqortoormiit, som betjenes af flyvepladsen Nerlerit Inaat, har også været hårdt ramt af januars vintervejr. Det har været væsentligt varmere i januar end normalt,” siger meteorolog Mogens Rønnebek og fortsætter:

”Normalen for januar ligger på -16,1 °C. I januar i år har temperaturen i gennemsnit ligget på varme -9,1 °C. Og det har betydet, at der er faldet mere nedbør, end hvis vejret i stedet havde artet sig koldt og klart."

Temperatur for januar 2015 kan du se i grafen ovenfor.

Mere sne i vente

De næste dages tid kan snerydningen dog foregå i nogenlunde vejrmæssig fred og ro. Først om en uges tid venter en ny bølge af sne. 

Prognose Ittoqqortoormiit

Prognosen lover mere snevejr til Ittoqqortoormiit om en uges tid.

3. februar 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram