2014: Et lige-ved-og-næsten år

Jo, jo, 2014 blev ganske vist det varmeste år, vi har målt i Danmark, men faktisk blev året - næsten - meget mere end det, viser ny rapport fra seniorklimatolog John Cappelen.

I 2014 endte alle måneder med at være varmere end normalperioden, men topplaceringerne på top-10-listerne forblev i de fleste tilfælde uberørte. Sådan var det til gengæld ikke med lige-ved-og-næsten-placeringerne.

Ikke færre end 38 temperaturplaceringer på de forskellige top-10- og bund-10-lister blev skiftet ud i 2014. Og inden for nedbør blev der også byttet ud på fem pladser, lige som fire pladser på listerne over soltimer fik nye indbyggere.

Snelandskab

Februar have ikke meget sne, men præsterede den næsthøjeste laveste minimumstemperatur og det næstmindste antal frostdøgn.

Det betød blandt andet, at foråret blev det næstvarmeste siden 1874. Oktober måned havde næst højest døgnnedbør og sommeren 2014 endte som den 4. solrigeste af slagsen, siden målingerne begyndte i 1920.

Men 2014 var også anderledes på andre punkter. Det bidrog med flere meteorologiske fænomener, som vi sjældent oplever. Vi blev udsat for en landsdækkende hedebølge i juli, og helt usædvanligt havde vi et meget kraftigt skybrud midt i oktober, hvor der faldt 150 mm i Lendum, Nordjylland, og så sent som 3. november blev der registreret skybrud i Hvide Sande.

Og oven i købet, så blev 2014 altså blev det varmeste år der nogensinde er målt i Danmark siden 1870 med et gennemsnit årstemperatur på 10,0 C.

Er du interesseret i det danske vejr, så skulle du tage at kigge i seniorklimatolog John Cappelens rapport over vejret i Danmark i 2014. Her spidder han vejråret 2014 ned til mindste detalje og giver samtidigt et overblik over tendenserne i vejrudviklingen gennem de seneste hundrede år.

27. maj 2015

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram