20 grader, torden og tøsne

Vi nåede næsten hele vejrpaletten rundt i weekenden - lige fra sol og temperaturer over 20 grader til tøsne og temperaturer nær frysepunktet.

"Så meget vejr, så hurtigt. Det er sjældent, at vi oplever så meget forskelligt vejr på så kort tid," siger meteorolog Thyge Rasmussen.

Weekenden den 11.-12. april bød nemlig på alt mulig slags vejr - lige fra sommerligt til vinterligt.

"Lørdag startede fredeligt ud med svag vind og lokal morgentåge. Himlen var næsten skyfri, og i den lune luft steg temperaturen hurtigt, så vi om eftermiddagen nåede over 20 grader en del steder i landet for første gang i år," siger Thyge Rasmussen og fortsætter:

"Særligt det centrale Jylland og Nordvestsjælland mærkede til de lune temperaturer. Her passerede kviksølvet 20 grader. Men også Hammerodde på nordspidsen af Bornholm kunne være med i varmekampen med 20,5 grader."   

Morgentåge

Lørdag den 11. april startede fredeligt ud med lokal morgentåge som her i Lumsås Nordstrand ved Sjællands Odde dagen før den 10. april 2015. Foto Jan Dornonville de la Cour.

Temperaturgrafik

Så varmt var det lørdag den 11. april. Weekenden hvor vi nærmest oplevede hele vejrpaletten. Grafik Thyge Rasmussen.

Tordenbyger og temperaturdyk

Selvsamme dag lørdag eftermiddag og aften den 11. april bevægede en koldfront sig ind over landet vestfra.

"I den varme luft foran koldfronten opstod der tordenbyger, som ramte det nordøstlige Jylland, hvor der blev registreret 31 lynnedslag. I selve koldfronten kom der skyer og regn. I Karup, hvor temperaturen toppede med 20,9 grader, dalede den noget drastisk i løbet af nogle timer til blot 6 graders varme," siger Thyge Rasmussen.

Efter koldfronten blæste det kraftigt op, og mange steder i landet kom der vindstød op til hård eller stormende kuling.

Slud og tøsne

Søndagsvejret var langt køligere end lørdagen. Det blæste med temperaturer, der kun lokalt nåede op på beskedne 12 grader. 

"Søndag aften trængte et lavtryk ind over landet vestfra, og det gav udbredt nedbør, som i Midtjylland stedvis faldt som slud eller tøsne med temperaturer kun lidt over frysepunktet," siger Thyge Rasmussen og fortsætter:

"I resten af landet faldt der en del regn, og mange steder blev der målt mellem 10 og 17 mm. Lavtrykket var også ledsaget af en del blæst, som ved Østersøen gav vindstød op i nærheden af stormstyrke."

"Med andre ord - en weekend med rigtigt aprilvejr," slutter meteorologen.

13. april 2015 

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram