Weekendens landsdækkende varmebølge

Weekenden den 4.-6. juli blev en varm en af slagsen. Ikke blot kunne der registreres landsdækkende varmebølge, lørdag den 5. juli kunne også kåres som årets indtil nu varmeste dag med over 29°C.

Landsdækkende varmebølge i weekenden den 4.-6. juli 2014.

Landsdækkende varmebølge i weekenden den 4.-6. juli 2014. Grafik Mikael Scharling.

Varmebølgen rullede ind over landet i weekenden den 4.-6. juli og nåede ud til alle regioner med undtagelse af Bornholm. 

Klimatolog Mikael Scharling har kigget tallene igennem og kårer dermed Skagen som weekendens koldeste sted med blot 20,1°C i snit og Holbæk som det varmeste sted med 28°C i snit.

Med lidt køligere vejr i vente, vil varmebølgen sandsynligvis nedgraderes til kun at være regional eller lokal, lyder det fra klimatologen, men som prognoserne viser, så vender varmen, og dermed også varmebølgen, tilbage. 

Knap 60% 

Betingelsen for en landsdækkende varmebølge er, når gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage overstiger 25°C i mere end 50% af landet.

I denne weekend dækkede varmebølgen lige knap 60% af Danmark. Se skemaet til højre, der viser den procentvise opdeling af maksimumtemperaturer i alle regioner.   

Der blev således ikke registreret hedebølge i Danmark i denne omgang. Her skal midlet af de højeste registrerede temperaturer målt over tre sammenhængende dage overstige 28°C.

Årets varmeste dag

Weekenden fik ikke kun varmebølge. Lørdag den 5. juli kunne nemlig også kåres som årets hidtil varmeste dag. 29,3°C blev der registreret ved Gilleleje i Nordsjælland.

7. juli 2014

Flot himmel over Danmark

Flot himmel over Danmark den første weekend i juli 2014. Foto Marianne Brandt. Klik for større version.

Region Areal med Tmax over 25 °C
Nordjylland 21 %
Midt- og Vestjylland 46 %
Østjylland 47.9 %
Syd- og Sønderjylland 76.4 %
Fyn 85 %
Vest- og Sydsjælland samt Lolland/Falster 84.1 %
København og Nordsjælland 100 %
Bornholm 0 %
Hele landet 59.6 %

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle