Vejret 2014 i tilbageblik

Året er ved at rinde ud - det er tid til at gøre status. Hvad skete der egentlig i vejret i 2014? Vi kigger tilbage.

Vinter

Året begyndte mildt i Danmark, men i midten af måneden skiftede vinden fra de hidtidige sydlige og vestlige retninger til at komme fra øst. Det bragte kulden med sig og dagtemperaturene faldt fra milde 10°C til frysepunktet sidst på måneden: Kulden slår ned over Danmark i weekenden (dmi.dk)

 

Det var dog ikke i Danmark, at ekstremerne gjorde sig gældende. Det gjorde de derimod i USA, hvor vinterstormen Hercules fremkaldte undtagelsestilstand flere steder: Kulde kryber ned over USA | DMI

…og i Califorien var amerikanerne ramt af den værste tørke i over 100 år: Rekordtør Californien (dmi.dk)

Trods begivenhedsløst vejr kom DMI på arbejde, da vores oceanografer og vores havmodel assisterede Fødevarestyrelsen med at finde ophavet til strandede, døde køer: Køer kastet over bord (dmi.dk)

Januars afsluttende kulde blev blæst væk af mildere vinde i februar, og allerede den 10. februar kunne Astma-Allergi Danmark og DMI åbne for årets pollensæson med pollental på 8 for el og 6 for hassel: To el og to hassel: Pollensæsonen er i gang (dmi.dk)

Og da vinteren var gjort op, stod vi tilbage med den 5. varmeste af slagsen i DMI’s annaler: Danmarks 5. varmeste vinter var nedbørrig og solfattig (dmi.dk)

 

 

Temperaturgrafik

Middeltemperatur vinter 2013/2014

Forår

Midt i marts lød alarmklokkerne for storm over landet. Varslet for storm var det tredje i række, siden den danske navngivning begyndte, så lavtrykket, der aldrig helt nåede stormstyrke, fik navnet Carl: Sådan kom og gik Carl | DMI

Allerede den 7. april satte det milde forår gang i sæsonen for birkepollen, og helt galt blev det 2. påskedag, da antallet af birkepollen i luften satte rekord: Rekordmange birkepollen (dmi.dk)

I USA var det ikke røde næser og kløer, der bekymrede, men derimod sværme af tornadoer, der tro mod vejrliget slog ned i Tornado Alley: Tornadoer raserer USA’s midtvest (dmi.dk)

Med udgangen af april overskred målingerne af atmosfærens CO2 en trist grænsen, da 400 ppm nu blev den nye bundgrænse: CO2-bunden når nye højder (dmi.dk)

En våd og ustabil begyndelse på maj blev afløst af høj sol i bededagene: Høj sol og tyndt ozonlag: pas på din hud i bededagene | DMI

…og efterfølgende græspollen: Grønt græs og røde øjne | DMI

Mod slutningen af maj begyndte vejret at vise tænder - både herhjemme med skybrud...: Nat og dag med skybrud, hagl og torden (dmi.dk)

...og i udlandet med rekord-Amanda: Rekord-Amanda er vildeste maj-hurricane i Stillehavet (dmi.dk)

Amanda

NOAA's GOES-West satellit fangede Amanda i opstartsfasen fredag den 23. maj.

Foråret 2014 blev i Danmark opgjort som det næstvarmeste af sin slags: Foråret 2014 blev det næstvarmeste | DMI

Sommer

Juni blev sendte både sol og uvejr vores vej: Potent atmosfære sender uvejr mod Danmark | DMI

Og i Grønland blev i al ubemærkethed sat en varmerekord: Grønlandsk rekordvarme i juni | DMI

Alt det var dog intet i forhold til tvillingetornadoerne, der ramte Pilger i Nebraska: Tvillingetornadoer terroriserer Pilger i Nebraska | DMI

I juli kom der gang i de tropiske orkaner. Arthur ruskede op i amerikanernes nationaldag: Arthur rusker op i amerikanernes 4th of July | DMI

…og i Stillehavet måtte danske skibe være på vagt for Neoguri: Danske skibe berørt af supertyfon | DMI

Men også herhjemme kunne være gøre sig bemærket. Vanen tro blev regn krydret med tropedøgn: To i én: Varmeste dag og tropedøgn | DMI

…og stedvise hedebølger: Hedebølgen er nu landsdækkende | DMI

mark

August var knapt gået i gang, før vi her i Danmark selv fik en smag af en tidligere tropisk orkan. Bertha lavede rod i sommervejret: Tropisk orkan vælter sommervejret | DMI

En af konsekvenserne var et ekstremt vådt døgn i Sønderjylland: Ekstremt vådt døgn i Sønderjylland | DMI

I Grønland lyste alarmknapperne røde, da meget høje smelterater pludseligt blev registreret på Indlandsisen: Indlandsisen skrumper i dobbeltfart | DMI

I Danmark var det passende endnu resterne af en tropisk orkan - denne gang Christobal - der gav os lidt sensommervejr tilbage: Christobal bringer sommervejret tilbage | DMI

Sommeren endte med et voldomt skybrud over hovedstaden: Voldsomt skybrud over København | DMI

...men samlet som den solrigeste i 55 år: Solrigeste sommer i 55 år - så kom den i hus! | DMI

Efterår

Allerede i september begyndte de første historier om, at 2014 var på vej til at blive et globalt hedt år: 2014 har kurs mod en varm top-3 (dmi.dk)

Temperaturgrafik

Grafik over temperaturafvigelse fra klimanormal (1961-1990) i april 2014 til juli 2014

Efteråret kom i høj grad til at stå i klimaet tegn i Danmark. Vi var værter for FN's klimapanel, og det udløste en række aktiviteter - heriblandt en rapport om Danmark fremtidige klima: Fremtidige klimaforandringer i Danmark (dmi.dk)

Og klimaet satte da også sine egne spor i debatten, da august globalt blev den varmeste af sin slags: August 2014 var den varmeste af sin slags (dmi.dk)

Og Danmark ligeledes lagde kursen mod et rekordvarmt år: Danmark på vej mod rekordvarmt 2014 (dmi.dk)

Midt i oktober passerede et par gedigne regnvejr landet: Nordjylland fik 148 mm på 2 døgn (dmi.dk)

November begyndte med supertyfonen Nuri, der udviklede sig til en atmosfærisk bombe i det nordvestlige Stillehav: Eks-supertyfon Nuri eksploderer i atmosfærisk bombe (dmi.dk)

Og november blev også måneden, hvor DMI offentliggjorde, at Danmarks næste supervejrcomputer slet ikke skal være i Danmark - men derimod hos kollegerne på Island: DMI køber ny supercomputer, installerer den i Island

Nesjavellir geotermiske kraftværk

Energi baseret på jordvarme (geotermisk energi) dækker en stor del af det islandske elforbrug. Derfor er der god CO2-økonomi i at installere DMI's strømslugende supercomputer på vulkanøen i Nordatlanten. Her ses Nesjavellir geotermiske kraftværk i Þingvellir i Island. Foto Gretar Ívarsson.

Efteråret sluttede med den 3. varmeste november og samlet set blev det det næstvarmeste efterår målt: Efteråret blev Danmarks næstvarmeste (dmi.dk)

Vinter

Knap var december begyndt, før vinterlavtrykkene begyndte at gøre sig gældende: På kanten af det vilde vejr (dmi.dk)

Det nåede aldrig at blive rigtigt slemt i Danmark, men Alexander fik efter svensk mellemkomst navn: Sådan passerede Alexander landet - overblikket (dmi.dk)

Julen blev som forventet brun, men dagene efter juleaften bød alligevel på lidt julevejsstemning.

Året sluttede som det hidtil varmeste målt.

30. december 2014.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram