Himlen set gennem fiskeøjeobjektiv

Nordlys har de seneste år været observeret tre til fire gange årligt i Danmark. I februar 2014 er det fire måneder siden sidste gang. Himmelfotografen Jesper Grønne gør status og fortæller om himlen set gennem et fiskeøjeobjektiv. 

Jesper Grønne har overvåget og fotograferet nordlys i Danmark de seneste år. Han giver her et tilbageblik på året, der gik, i nordlys-regi. 

”Ser vi på datoerne for nordlys (se boksen til højre) kan man konkludere, at nordlyssæsonen i Danmark strækker sig fra august til april. I sommermånederne er himlen for lys,” siger Jesper Grønne og konstaterer, at der de seneste år har været synligt nordlys tre til fire gange om året her i Danmark.

Aktuelle lysforhold er dog afgørende for, om man overhovet kan se de flotte lysfænomener på himlen.

”Nogle gange har nordlyset været svagt og svært at se med det blotte øje, andre gange ret kraftigt og tydeligt, når det har været observeret fra et mørkt sted uden for byen. Kunstigt lys, der ikke er skærmet ordentligt, og som oplyser himlen, kan være skyld i, at f.eks. nordlys og lyset fra Mælkevejen bliver overblændet,” forklarer Jesper Grønne.

Billederne nedenfor er fra de seneste tre gange med dansk nordlys i 2013.

Datoer for nordlys


Siden 2010 er der fotograferet nordlys fra Midtjylland på følgende datoer:

Den 5. april 2010
Den 4. august 2010
Den 11. oktober  2010
Den 11. marts 2011
Den 26. september 2011
Den 8. oktober 2011
Den 22. januar 2012
Den 24. januar 2012
Den 15. februar 2012
Den 9. oktober 2012
Den 1. marts 2013
Den 17. marts 2013
Den 2. oktober 2013

Nordlyssæsonen i Danmark er fra august til april. 

Af Jesper Grønne

Himmelfotografering i vidvinkel

Nordlys blev sidste gang observeret i Danmark den 2. oktober sidste år. Det er over fire måneder siden.

Så hvad gør en sulten nordlysfotograf mon for at dulme abstinenserne, hvis han ikke lige står over for en rejse til polarcirklen? Jo, han låner såmænd et kamera (via internettet) af den canadiske rumorganisation Canadian Space Agency.

”Kameraet er et lille farvekamera, der konstant overvåger himlen over Yellowknife i Canada. Hele himlen er synlig gennem et fiskeøjeobjektiv, som jo er perfekt til himmelfotografering i vidvinkel,” fortæller Jesper Grønne. 

Nordlys kogt ned til 13 sekunder

Jesper Grønne fortæller om den formiddag den 26. januar 2014 dansk tid, hvor han direkte fra Canada havde fornøjelsen af at opleve det flotteste nordlys-skue.

”Præcist mellem klokken 9.51 og 10.16 blev billedet opdateret 69 gange. Det er i gennemsnit 2,76 billede per minut. De billeder har jeg efterfølgende behandlet og sat sammen til en time-lapse video, så man kan se spillet i det dynamiske nordlys,” forklarer Jesper Grønne, ”25 minutters nordlys er således kogt ned til en video på kun 13 sekunder."

Dog plejer han at tage mange flere billeder for at få en mere jævn overgang mellem billederne.  

”Normalt tager jeg mere end tre gange så mange billeder per minut til en time-lapse video for at få en mere glidende film, men det var ikke muligt med det canadiske kamera,” slutter nordlysfotografen. 

10. februar 2014. 

Viden om vejr og klima

Se alle