Svag cyklon rammer Bangladesh

Torsdag middag lokal tid fik lavtliggende Bangladesh en uvelkommen gæst - den tropiske cyklon Mahasen.

...opdateret torsdag klokken 11.00...

Torsdag passerede den tropiske cyklon Mahasen fra Det Bengalske Hav ind over Bangladesh lige vest for byen Chittagong og dens 6 millioner indbyggere.

Mahasen havde styrke af tropisk storm med de kraftigste vinde lige omkring 100 km/t, hvilken svarer til en god dansk vinterstorm.

De første meldinger lyder ifølge BBC på få omkomne og begrænsede skader. Flere steder langs kysten står torsdag under vand som følge af stormflod og regn. En stor del af befolkningen i de mest udsatte områder, var dog allerede evakueret i dagene op til cyklonens landgang.

I løbet af de kommende døgn bevæger Mahasen sig ind over land, men cyklonen går hurtigt i opløsning. Inden det sker, kan den dog fortsat nå at smide massive mængder nedbør, som indbyggerne skal slås med de kommende dage, når vandstanden i floderne stiger.

Tropisk cyklon Mahasen

Den tropiske cyklon Mahasen i Det Indiske Ocean. Foto NASA.

Mahasens bane

Mahasens bane frem mod og ind over Bangladesh. Grafik Tropical Storm Risk.

Tropiske storme og orkaner skaber traditionelt alvorlige problemer omkring Det Indiske Ocean hvor de kaldes 'cykloner'. Store dele af regionen ligger lavt på grund af de mange deltaer. Det betyder ekstrem risiko for stormflod og oversvømmelse. Andre dele af regionen består af meget stejle skrænter på grund af nærheden til verdens højeste bjergkæde - Himalaya. Det betyder risiko for jordskred, når der falder enorme nedbørmængder på kort tid.

Bangladesh er en nation, som i allerhøjeste grad hører til i den første gruppe - de lavtliggende. Hovedparten af landets areal udgøres nemlig af deltaerne fra de tre store floder Brahmaputra, Ganges og Meghna.

I 1991 ramte en kraftig cyklon med vindhastigheder op mod 250 km/t landet og kostede 139.000 livet. Heldigvis er Mahasen langt svagere og nationen nu bedre forberedt.

Mahasen kort efter landgang

Mahasen kort efter landgang torsdag. Foto NASA.

14. maj 2013, senest opdateret 16. maj 2013.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle