I nordlysekspeditionens fodspor

DMI arrangerede i vinteren 1899 til 1900 nordlysekspedition på nordkysten af Island. Det blev i år markeret med en udflugt til observationsposten på bjerget Sulur. Planen er at gøre denne markering af DMI’s nordlysekspedition til en årlig tradition. 

Selvom vi skriver 2013, blev dette års ekspedition udført i samme stil som i forgangne tider. Læs her den spændende beretning af Peter Stauning, forsker emeritus ved DMI, som deltog i dette års ekspedition. Se også det flotte billedgalleri fra ekspeditionen nederst på siden. 

Første nordlysekspedition i 1899

I 1899 arrangerede DMI en ekspedition til Akureyri på Nordkysten af Island.

Instituttets daværende direktør Adam Paulsen var leder af ekspeditionen, hvis formål var at studere nordlys og vejr. Direktør Paulsen var helt overbevist om nordlysenes indflydelse på vejret, og hans tidligere målinger fra Grønland havde givet nordlyshøjder ned til nogle få hundrede meter. Der var derfor grundlag for at antage et samspil mellem nordlyset og vejrmæssige forhold i den nære atmosfære.

Maleren Harald Moltke inviteret med 

For at skildre nordlysenes levende farver og former var maleren Harald Moltke inviteret med på ekspeditionen, der desuden talte Dan la Cour (senere direktør for DMI) og ingeniør Ivar Jantzen.

Ekspeditionen havde medbragt byggesæt til observatoriet Aurora, der blev opført på en bakke lige uden for Akureyri.

For bedre at kunne observere nordlysene havde ekspeditionen desuden indrettet en observationspost på toppen af det 1200 m høje fjeld Sulur en mils vej fra Akureyri. 

Pragtfulde nordlysmalerier

Det mest markante udbytte af nordlysekspeditionen var 19 pragtfulde nordlysmalerier malet af Moltke.

Disse malerier er nu samlet på DMI sammen med syv malerier fra en tilsvarende nordlysekspedition ledet af la Cour og igen med Harald Moltke til Utsjoki i Finland året efter.

På et af de fineste malerier fra Island ses nordlysene flamme hen over observatoriet Aurora (billedet til højre).

Særudstilling på Island 

I Akureyri har ekspeditionen været næsten glemt, men hen over sommeren har Akureyri Museum arrangeret en flot og velbesøgt særudstilling med Moltkes 19 islandske nordlysmalerier sammen med en serie nutidige nordlysfotos i fantastiske farver.

Ekspedition som i forgangne tider

Akureyri Museum havde også i samarbejde med Hotel Icelandair i Akureyri arrangeret en særlig udflugt til toppen af Sulur i nordlysekspeditionens fodspor. 

På en lun sommeraften den 25. juli 2013 i flot vejr startede den nye ekspedition bestigningen af Sulur.

Ekspedition havde samlet omkring 40 deltagere, som alle var iklædt tøj fra omkring 1900-tallet. Herrer i jakke, vest og hat. Damer i lange kjoler og med kyser.

Da deltagerne nåede toppen efter et par timers vandring, blev anstrengelserne belønnet dels med en betagende udsigt over det fantastiske landskab og dels med et glas champagne fra flasker, som var båret op på toppen af en sej, klatrevant islandsk hest.

Se de flotte billeder fra ekspeditionen i galleriet nedenfor.

Lyse sommernætter som eneste minus

Eneste minus ved de nye ekspeditioner er årstiden med de lyse sommernætter, som udelukker observationer af nordlys. Vil man se nordlys, er Akureyri midt i nordlyszonen et af de bedste steder på jorden, men det skal jo være passende mørkt, så det må blive om vinteren ligesom ved den oprindelige nordlysekspedition.

Læs mere om nordlysets maler

Harald Moltke deltog som illustrationsmaler i fire arktiske ekspeditioner. Den første til Disko i 1898, derpå de to nordlysekspeditioner til henholdsvis Island og Finland, mens den sidste ekspedition, som gik til Thule sammen med den danske polarforsker og forfatter Mylius Erichsen og den dansk/grønlandske polarforsker Knud Rasmussen i 1902 til 1903, nær havde kostet ham livet.

Ekspeditionerne og deres baggrund er beskrevet i bogen af Peter Stauning: 'Harald Moltke - Nordlysets maler', som er udgivet af forlaget Epsilon i samarbejde med DMI.

31. juli 2013.

Viden om vejr og klima

Se alle