Her faldt regnen - nu med opdateret kort

Siden tirsdag eftermiddag har det regnet uafbrudt i Danmark. Her kan du se, hvem der har fået mest frem til torsdag morgen.

I løbet af det seneste døgn er der faldet op mod 80 millimeter nedbør udvalgte steder i landet. Til sammenligning er normalnedbøren for hele maj 48 millimeter.

80 millimeter nedbør svarer til, at hver kvadratmeter bliver overhældt med otte store gulvspande fulde med vand.

På kortet herunder kan du se, hvordan nedbøren har fordelt sig i Danmark fra regnen startede frem til torsdag morgen.

Nedbørskort over Danmark

Den samlede nedbør i Danmark fra 21. maj 2013 klokken 00.00 frem til den 23. maj 2013 klokken 08.00. Grafik Peter Riddersholm Wang.

Ekstremt for maj

Klokken 08.00 torsdag morgen ser regnvejrets top-3 således ud:

  1. Grenå: 78,2 mm
  2. Odense: 66,8 mm
  3. Uggerby (Øst for Hirtshals): 66,2 mm

Alene i onsdagsdøgnet faldt der hele 74,4 millimeter i Grenå.

"74,4 millimeter er den næsthøjeste døgnnedbør målt ved en af DMI's stationer i en maj måned i de 62 år, vi har elektroniske registreringer fra", fortæller klimatolog Peter Riddersholm Wang.
"Den eneste højere punktmåling i hele Danmark i maj måned siden 1961 stammer fra 2007. Dengang målte vi 94,0 millimeter ved Kliplev syd for Åbenrå".

Sådan så prognosen ud

DMI's meteorologer har haft blikket rettet mod tirsdagens, onsdagens og torsdagens regnvejr i længere tid. Et af de værktøjer, de arbejder med, når prognoserne skal skrives og eventuelle varsler udsendes, er vejrmodellernes bud på den samlede nedbør.

Nedenfor kan du se, hvordan DMI's vejrmodel Hirlam vurderede den samlede mængde regn over landet ved den kørsel af modellen, som startede klokken 20 dansk tid tirsdag aften.

Vejrmodels bud på nedbør

Vejrmodellens bud på den samlede mængde nedbør i forbindelse med regnvejret den 21; 22. og 23. maj 2013. Grafik Lars Henriksen.

Ved at sammenligne de to kort, er det muligt at vurdere, hvor præcist modellen ramte. I dette tilfælde var prognosen - til trods for lokale afvigelser - rimelig præcis.

23. maj 2013

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle