Ugens Vejr i Verden - Uge 52 2011

Perlemorskyer, vildt julevejr og tropiske cykloner er lidt Ugens Vejr i Verden.

Søndag den 25. december


Vildt julevejr over Australien

En tropisk cyklon i nord og tornadoer og haglvejr i syd gjorde, at julen for mange australiere kom til at stå i vejrets tegn i stedet, rapporterer det franske nyhedsbureau AFP. Tropisk cyklon Grant ramte søndag ind i kysten nordøst for Darwin som et tropisk storm. Samtidig var Melbourne i syd ramt af en stribe uvejr, som betød, at fly ikke kunne lande i storbyen. Uvejrene bragte hagl, regn og i hvert fald én tornado.

Tirsdag den 27. december


Perlemorsskyer over Akureyri, Island


"Mens vejret har været helt ekstremt i mange af de øvrige nordiske lande, har det vist en af sine allerflotteste sider denne morgen her nordpå. Det var en usædvanlig flot udgave af perlemorsskyer, som vi kunne nyde omkring klokken 11 denne tredje juledag", skriver Baldur Helgi Benjamínsson fra Akureyri på Island. Perlemorsskyer dannes i stratosfæren i 20-25 kilometers højde, når temperaturen bliver ekstremt lav - under minus 78°C. Skyerne har et karakteristisk og iøjnefaldende smukt farvespil, men spiller desværre en særlig rolle i nedbrydningen af ozonlaget. På overfladen af de mikrometer-små skypartikler omdanner luftens klorforbindelser sig til en form der kan nedbryde store mængder ozon. Akureyri er for øvrigt i meteorologi-kredse kendt som det sted på Island, hvor den danske ekspeditionsmaler Harald Moltke nu for 110 år siden iagttog og gengav nordlys.

Perlemorsskyer

Perlemorsskyer over Akureyri. Foto Baldur Helgi Benjamínsson.

Moskva: mildeste december i 113 år


Med en temperatur på 4,1°C kunne russiske meteorologerne erklære tirsdag den 27. december for den varmeste december-dag i 113 år i hovedstaden Moskva, skriver nyhedsbureauet AFP. Det var dog næppe alle moskovitter som nåede at nyde den for årstiden ekstreme temperatur, for den blev målt klokken 1 om natten. Det pludselige skift fra frost til tø mandag aften gav desuden problemer i byen, da smeltende sne og kraftig regn skabte enorme vandpytter.

Torsdag den 29 december
 

Thane rammer Indien


Sent torsdag ramte den tropiske cyklon Thane Indien med vind af orkanstyrke. Systemet gik i land i Tamil Nadu-provinsen nær byerne Pondicherry og Cuddalore. Mindst 19 meldes omkommet ifølge tv-stationen NDTV.

Satellitbillede af cyklon

Cyklon Thane på vej mod Indien onsdag den 28. december. Byen Chennai er det tidligere Madras. Det hårdest ramte område ligger nogle hundrede kilometer sydligere. Foto NASA.

Fredag den 30. december


Næstvarmeste år i Storbritannien


Det britiske UK Met Office er ligersom DMI i gang med den store optælling af 2011. Og briterne kan se tilbage på et 2011, der står i skarp kontrakt til 2010. 2011 slutter nemlig som det næstvarmeste år nogensinde registreret i landet. Modsat sluttede 2010 som det 12. koldeste år målt i Storbritannien. Briterne præsterede også den varmeste april, det varmeste forår og det næstvarmeste efterår i løbet af 2011.

1. januar 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle