Se oktober-vejret passere Europa - nu med lyd!

De europæiske vejrsatellitter holder løbende øje med Europa. Her kan du se - og høre en meteorologs kommentarer til - hvad Meteosat-9 så i oktober 2012.

Nedenfor ser du skybevægelserne i dagtimerne over Europa i oktober 2012. I nederste venstre hjørne af filmen kan du følge med i dato og klokkeslæt.

Filmen viser mange spændende vejrfænomener - blandt andet ekstremt udbredt tåge - og er denne gang er kommenteret af meteorolog Mark Higgins fra Eumetsat. Husk at tænde højtalerne :-)

Rød, grøn og blå

Filmen er sammensat af langt over 1.000 enkeltbilleder fra Meteosat-9 satellitten der befinder sig 36.000 kilometer over ækvator. Meteosat-9 optager hvert kvarter et fuldt sæt data på 12 forskellige kanaler, der registrerer hver sin bølgelængde.

De anvendte data stammer fra tre af satellittens 12 kanaler, nemlig VIS0.6 (blå kanal), VIS0.8 (grøn kanal) og NIR1.6 (rød kanal).

I filmen er vegetationen grønlig på grund af sin store reflektans i VIS0.8 kanalen.

Skyer med små vanddråber har stor reflektans på alle tre kanaler og er dermed hvidlig, mens sne på jorden samt skyer med krystaller fremtræder lyseblå fordi is absorberer i NIR1.6 og dermed ikke reflekterer i den del af spekteret.

Nøgen jord er brun på grund af en større reflektans i NIR1.6 end VIS0.6, og havet er sort på grund af den lave reflektans i alle tre kanaler.

Data og film, Eumetsat, lagt op på YouTube.

13. november 2012.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram