Nordlys over Nuuk søndag

Søndag den 11 mats 2012 blev nordlys over Nuuk endnu engang fanget med kamera.

Kraftigt nordlys i Nuuk torsdag aften

De første billeder af nordlys fra solplet 1429 er tikket ind fra Nuuk. Vejret og månen giver desværre ikke de bedste betingelser for samme oplevelser i Danmark.

Den store mængde magnetiseret gas - CME'en (Coronal Mass Ejection) - fra det markante soludbrud natten til onsdag ankom til Jorden torsdag middag efter blot 1½ døgn undervejs. Effekten var en øjeblikkelig magnetisk storm, og det gav et usædvanligt smuk nordlys i Grønland torsdag aften.

Det var en første chok-front, der løb i forvejen og ankom midt på dagen den 8. marts. Denne front var magnetiseret nordrettet. Det betød, at de store virkninger kun viste sig omkring polerne. Qaanaaq (Thule) fik et udslag på omkring 10 grader, hvilket er meget, på kompasnålen ved chok-frontens ankomst.

I Danmark fik vi et ordentligt magnetisk 'hug' mellem klokken 07 og 08 dansk tid. Det blev registreringen fra Brorfelde på Sjælland.

Den hårde sol-protonstråling er stadig på et så højt niveau, at det lammer ACE-satellittens målinger. Styrken er aftagende, men vil formentlig først i løbet af nogle dage komme ned på et niveau, der ikke kan genere.

Ifølge Peter Stauning, forsker emeritus ved DMI, ventes den fulde magnetiske storm i løbet af natten mellem den 9. og 10. marts. Det giver gode chancer for nordlys over Danmark både denne og måske den følgende nat.

Nordlys over Danmark

Mange skyer og en næsten fuld måne kommer desværre til at lægge en dæmper på chancerne for at se nordlyset over Danmark.

"En koldfront skal passere landet i nat med mange skyer og lidt regn hist og her. Hvis der skulle nå at komme lidt huller i skydækket natten til lørdag, bliver det længst mod nord", fortæller vagthavende meteorolog Mogens Rønnebæk.

"Natten til søndag er der færre skyer, men klart bliver det ikke. Der bliver chancerne for kig til stjernerne og eventuelt nordlys størst mod nord og øst", slutter Mogens af.

Månen var fuld torsdag den 8. marts. Den er godt nok aftagende, men størstedelen af månen lyser endnu de kommende nætter. Lyset fra månen gør det vanskeligere at se eventuelt nordlys.

"Den 9. marts klokken fire dansk tid var der endnu et udbrud på Solen. Denne gang var styrken dog langt under udbruddet 7. marts, men det 'koger' stadig oppe på vores nærmeste stjerne," slutter Peter Stauning.

9. marts 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle