Første halvdel af februar 2012

De første 14 dage af februar 2012 var gennemsnitligt tørre, solrige og kolde. Bornholm har dog som den eneste region fået godt en halv februarmåneds nedbør i forhold til øens klimanormal.

Den første halvdel af den sidste vintermåned, februar, er gået. Landets foreløbige døgnmiddeltemperatur for måneden var langt nede efter de første ni døgn -helt nede på minus 7,5°C. Den koldeste februar siden 1874 var i 1947, hvor middeltemperaturen for hele måneden endte på minus 7,1°C.

I uge 7 er det blevet lunere, og døgnmiddeltemperaturen for måneden stiger langsomt. Til og med onsdag den 15. klokken syv om morgen er døgnmiddeltemperaturen nået op på minus 5,5°C. Det er dog fortsat noget under klimanormalen, beregnet ud fra data fra 1961-90, der ligger på 0,0°C for hele måneden.

Det koldeste døgn var fra lørdag den 4. februar klokken 7 og 24 timer frem. Der var middeltemperaturen nede på minus 10,9°C. Det luneste døgn var fra tirsdag den 14. og 24 timer frem med en middeltemperatur på 2,2°C.

Koldest har det gennemsnitligt været i den syd- og sønderjyske region, der har en foreløbig døgnmiddeltemperatur på minus 6,0°C, mens Bornholm ligger i den lune ende med minus 3,8°C.

Den laveste temperatur i februar 2012 er foreløbig minus 23,1°C, målt i Odense søndag den 5. i de tidlige morgentimer. Den foreløbig højeste temperatur blev målt i Vestervig søndag den 12. Den var på 5,4°C.

Mange lyse timer

Antallet af soltimer er allerede gennemsnitligt oppe på 59 for måneden, hvilket er blot ti timer under klimanormalen for februar. Det er højt i betragtning af, at dagene i februar bliver længere og længere.

Den 7. februar var dagen blevet to timer længere end ved vintersolhverv, og den 21. februar er dagen tiltaget med yderligere en time. Sidst i februar er dagen blevet næsten fire timer længere. Solen kan altså skinne i væsentligt flere timer i den sidste halvdel af måneden end i den første halvdel, hvis skyerne ikke dækker for den.

Mest sol har der været i syd- og sønderjylland, der indtil videre har fået 66 timers solskin, og mindst sol har de fået på Bornholm, der kun kan mønstre 20 timer.

Store regionale forskelle i mængden af nedbør

Størstedelen af den nedbør, der er faldet i den første halvdel af februar 2012, er kommet som sne eller slud. Det meste af landet har fået mellem 2 og 4 millimeter. Kun Bornholm har fået væsentligt mere. Her er der faldet 21 millimeter. Øen har ligget udsat med i den kolde østen- og nordøstenvind. Kold luft på en lang tur hen over en lun i Østersø har givet sne og snebyger Østersøområdet - særligt på Bornholm.

Klimanormalen for februar er på 38 millimeter. Den foreløbige gennemsnitlige nedbørsmængde på landsplan ligger på 4 millimeter for februar 2012.

Som prognoserne ser ud onsdag den 15. februar, er det ikke sandsynligt, at vi når at få de resterende 34 millimeter nedbør, der mangler op til klimanormalen.

15. februar 2012.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle