Skandinavisk storm flåede i Danmark

Søndag løb et dybt lavtryk nord om landet med heftig blæst til store dele af Skandinavien.

Et dybt lavtryk bevægede sig søndag hen over Mellemskandinavien på vej mod østnordøst. En tilhørende koldfront passerede Danmark ledsaget af regn og endog meget kraftig blæst.

Først på dagen kom der udbredt regn og det var lunt for årstiden med omkring 11°C. I løbet af dagen klarede det op vestfra men fortsat med byger.

Infrarød billede over Danmark

Danmark midt i en masse vejr, sent søndag aften. Foto fra Meteosat 9's infrarøde kanal.

Landsdækkende storm fra vest

DMI varslede storm første gang lørdag klokken 13:32, ligesom der blev varslet forhøjet vandstand både langs Vestkysten og i de indre danske farvande. Søndag formiddag var det ordinære beredskab på plads. Derudover havde Beredskabsstyrelsen bedt 400 frivillige om at holde sig klar.

Vindretningen var først sydøst, men i takt med at lavtrykket passerede fra vest mod øst, gik vinden først i vest og senere i nordvest. Vinden kulminerede sidst på eftermiddagen i Jylland, i løbet af aftenen i Nordsjælland og sidst på aftenen på Bornholm.

Maksimale vindstød (m/s)

Højeste vindstød over Danmark fra den 27. november klokken 07 til den 28. november klokken 07. Grafik Laust Boas.

Middelvinden overskred storm første gang ved Kegnæs Fyr klokken 09.20 søndag formiddag. Det kraftigste vindstød, DMI registrerede, var på 38,2 m/s ved Thyborøn mellem klokken 15 og 16 søndag eftermiddag. I løbet af dagen, aftenen og natten overskred mange stationer stormstyrke i middelvinden og orkanstyrke i vindstødene (se grafik ovenfor samt tabel nedenfor til højre).

I den danske stormklassifikation er søndagens hændelse opgjort som en såkaldt W2, oplyser vagthavende klimatolog Laust Boas. En W2 er en landsdækkende vestenstorm med middelvindhastigheder over 24,5 m/s. Du finder stormlisten med alle danske storme siden 1891 i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Vind med konsekvenser

Allerede tidligt på morgenen var der et uheld på Vejlefjordbroen, hvor en campingvogn væltede. Midt på eftermiddagen væltede yderligere et køretøj samme sted: en lastbil. Vejlefjordbroen var særligt udsat til trods for, at vinden i området ikke var så kraftig, fordi broen går nord-syd og vestenvinden derfor kom på tværs af kørebanen. Også flere andre broer - herunder Storebæltsbroen og Øresundsbron - lukkede i en periode søndag.

Kraftig vind fik desuden en bus til at vælte på vejen mellem Rågeleje og Helsinge. Kraftige vindstød fik desuden træer til at vælte ned over vejbanen mange steder. Det skete blandt andet på rute 25 fra Tønder mod Kolding, på rute 12 fra Herning mod Varde og på rute 13 fra Viborg mod Støvring.

S-togene mellem Birkerød og Hillerød måtte også vige for stormen. Et træ væltede ned over køreledningerne i det ene spor. Senere var det hele strækningen fra Hellerup til Hillerød, som blev sat i bero. Også på strækningen Buddinge-Farum stoppede S-togsdriften på grund af væltede træer. På det øvrige S-togsnet kørte togene med nedsat hastighed: 70 kilometer i timen.

Vandstand og bølger gav problemer

Ved nogle vandstandsstationer nåede højvandet søndag eftermiddag op på mere end 1½ meter over det niveau, tidevandet normalt ville nå ved vindstille. Således passerede vandstanden ved Højer 2,7 meter over daglig vande midt på eftermiddagen søndag, hvor vandstanden normalt ville være omkring 1 meter.

I Limfjorden steg vandstanden til op mod 1,9 meter ved altid hårdt ramte Løgstør og ca. 1,7 meter blandt andet i Skive og ved Rønbjerg Huse. Og da vandet har vanskeligt ved at slippe ud, er vandstanden først nede omkring det normale i Limfjorden i løbet af tirsdagen. Også flere andre steder i de indre danske farvande - blandt andet i Øresund - er vandstanden mandag morgen op mod 1,5 meter over normal daglig vande. Se selvstændig nyhed i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

Ud over vandstanden gav også bølgerne problemer til havs, hvor Bornholmerfærgen aflyste sin afgang fra Rønne til Køge klokken 17 og afgangen fra Køge til Rønne klokken 00.30.  Færgeruten mellem Rønne og Ystad og ruterne til Norge var ligeledes berørt. Sidst på eftermiddagen stødte færgen mellem Svendborg og Ærøskøbing på grund ud for Drejø med 141 passagerer og syv besætningsmedlemmer om bord.

Andre lande også berørt

I Norge kostede stormen efter alt at dømme to livet, da de blev skyllet i havet. Mandag morgen var de to personer endnu ikke fundet.

Animeret vejrkort

Lavtrykket passerer nord om Danmark den 27. november. Grafik fra DMI's animerede vejrkort.

 

Landsdel Max vindstød Sted Tid
Jylland 38,2 m/s Thyborøn Mellem kl. 15 og 16
Sjælland 37,0 m/s Sjællands Odde Mellem kl. 18 og 19
Fyn 32,9 m/s Odense lufthavn Mellem kl. 18 og 19
Bornholm 36,2 m/s Hammer Odde Mellem kl. 19 og 20

 

 

 

 

 

Høj vandstand i Sluseholmen

Vandet stod ekstremt højt i bebyggelsen Sluseholmen natten til mandag og igen mandag formiddag. Det var næsten inde i stuen hos fotografen Mads Dreier.

Også svenskerne blev ramt af stormen og var i højeste alarmberedskab. SMHI opgraderede søndag morgen stormen fra klasse 2 til 3 for Skåne, Halland og Østerlen. Et klasse 3 varsel på svensk betyder "Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner".

Den hårde vind i det sydlige og vestlige Sverige forårsagede problemer med elnettet som, i modsætning til i Danmark, i vid udstrækning er baseret på luftledninger. Ifølge avisen Expressen var 60.000 kunder uden el mandag morgen og flere skoler lukkede på grund af manglende strøm. Også togdriften i Sverige har været berørt.

Ifølge Politiken skulle 380.000 i den nordlige del af Polen tillige være uden strøm.

Vesterhavet

Vesterhavet mellem Nr. Vorupør og Hanstholm søndag. Foto Hanne Majlandt.

28. november 2011. Rettet 30. november med ny lokalitet for højeste vindstød i Jylland.

Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter og Instagram