Grønland og Danmark bytter vejr igen, igen

Temperaturvippen er igen på spil...

"Det er jo helt omvendt i forhold til sidste år - både hér og i Danmark", skriver Hans Christian Florian Sørensen fra Tasiilaq i Grønland i en mail den 28. december til den nu pensionerede meteorolog Leif Rasmussen.

Det der er omvendt, er temperaturen. I 2010 var december en mild og mange steder sneløs affære i det sydlige Grønland, mens vi frøs bitterligt i meterhøje snedriver her i Danmark. I december 2011 har vi så - som ofte før - byttet vejr.

"I år ser det ud til at blive den koldeste december i 'mands minde' [i Tasiilaq]. DMI's vejrarkiv tilbage til 2000 har ikke nogen koldere december måned end i år, hvor vi lige nu ligger til et gennemsnit på minus 9,3°C på min station og minus 9,7°C på DMI's station. Klimanormalen er minus 7,3°C.", skriver Hans Christian Florian Sørensen og fortsætter:

"Det er begyndt at sne temmelig kraftigt i dag - samtidig er det stille vejr og stabilt lufttryk - opklaringen synes indenfor rækkevidde, så måske torsdagen bliver 'postkort smuk'".

I vinterhalvåret er det ofte mildt i Grønland, når det er koldt i Nordeuropa (og omvendt) fordi lavtryk, som beærer Danmark med mild, regnfuld atlantisk luft samtidig trækker kulde op over Grønland. Omvendt sender et højtryk nær Danmark ofte lavtrykkene fra Atlanten op over Grønland, mens vi så til gengæld får den sibiriske kulde 'i nakken'.

Meteorologerne kalder mønstret temperaturvippen. Du finder to andre eksempler på fænomenet i 'Værd at Vide'-boksen til højre.

30. december 2011.

Kontak Presse ♦ Se flere nyheder fra DMI  ♦ Modtag pressemeddelelser fra DMI på mail
Hent vores app til iPhone eller Android ♦ Følg DMI på Twitter, LinkedIn og Instagram

Viden om vejr og klima

Se alle